Medailonky z vepřové panenky jsou třída, ale když do nich ještě přidáte černý kampotský pepř, bude to opravdu top strop (nebo jak se to teď říká:-DDD)! Nikdy jsem nebyla v luxusní restauraci, ale představuju si, že asi takováto jídlo tam podávají. Jen ty porce budou určitě menší:-D.
Recept na medailonky z panenky je velice jednoduchý, navíc se hodí skoro ke všem přílohám. Já jsem zvolila trochu netradiční přílohu, jak vidíte na fotce. Je to africké Mukimo – kaše z brambor, hrášku a mrkve. Kombinace pepřových medailonků a Mukimo byla vynikající, určitě doporučuji. Kdo nemá chuť na kaši, může zvolit americké brambory, křupavou bagetu, chlebík anebo třeba rýži. Za poslední roky jsem se se snad alespoň něco ohledně přípravy steaků naučila, tak snad vám bude recept chutnat tolik, jako chutnal mě a Jardovi.
Mukimo – zeleninová kaše (Keňa)
Jdeme na to:
Pepřový steak
- Vepřová panenka
- Černý kampotský pepř
- Mořská sůl
Kampotský pepř:
Tenhle pepř jsem objevila asi před měsíce a hned jsem se do něj zamilovala. S mletým černým pepřem, který všichni používáme se nedá ani trochu srovnávat. Jsou to celé kuličky pepře, které si namelete až těsně před jídlem. Kampotský pepř je 100% organický, fair trade a chuťově velice jedinečný. Do tohoto receptu jsem použila černý pepř. Podruhé jsem pak použila mix červeného, černého a bílého pepře, to bylo ještě zajímavější! Kampotský pepř jsem přidávala i do mukimo kaše, tak se to k sobě všechno pěkně hodilo.
Více se o něm dozvíte na www.kampotskypepr.cz
Recept:
- Vepřovou panenku očistěte. Před tím, než jí budete péct, nechte maso ohřát na pokojovou teplotu. Vyndejte ho tak 30 minut předem. Horká pánev pro maso nebude takový šok, takže se tolik nestáhne do sebe a nezkroutí.
- Panenku nakrájejte na 3 cm plátky – medailonky. Osolte ze všech stran.
- Pepř dejte do mlýnku na pepř a maso s ním posypte ze všech stran, stejně jako u soli
- Medailonky vložte na rozehřátou pánev s troškou oleje. Medailonky opečte z obou stran.
Jak dlouho steak péct? Steak jsem pekla 2 a půl minuty z každé strany s tím, že jsem je vždy po 1 minutě otočila. Možná to otáčení není nutné, ale přišlo mi to tak lepší. Vždycky si zapnu stopky na mobilu a čas dodržím. Syrové maso nemám ráda a taky nechci, aby bylo suché a přepečené. Při této výšce mi tento čas vyhovoval nejvíc (už mám za sebou nějaký ten pokus😊).
5. Nakonec jsem na pánev přidala pár lžic vody, maso v ní obalila z obou stran a sundala z pánve. Porovnávala jsem maso, kde jsem vodu ke konci nepřidala a to, kde přidala. To s přidanou vodou je šťavnatější, proto jsem to začala dělat pokaždé. Navíc se z pánve uvolní přichycené kousky a tím vytvoří skvělý výpek.
6. Maso dejte na talíř a zakryjte pokličkou nebo alobalem. Nechte 10 minut odstát. To čekaní stojí za to, uvidíte😊.
Podávejte s americkým bramborem, rýží, chlebem anebo jinou přílohou.