Máte na zahradě tolik máty, že nevíte co s ní?
Tenhle rok jsem se přesvědčila o tom jaký je máta „plevel“. Myslím samozřejmě v dobrém slova smyslu, protože mám mátu ráda a tak mi nevadí, že se krapet rozrostla. Během dvou měsíců se mi totiž rozrostla na desetinásobek původní velikosti a stále se roztahuje dál a dál. Mě to ale nevadí. Něco nasuším, část zamrazím a také jí používám na přípravu čaje, sirupů a na vaření.
Čím více máty na zahrádce mám, zkouším další a další recepty, kam mátu použít a co z ní udělat. Když na tím tak přemýšlím, kdybych si ji kupovala v obchodě, asi bych se nedoplatila.
Dnes jsem si pro vás připravila recept na mátový sirup. Je to další skvělý recept, jak mátu zpracovat. Z mátového sirupu se dá udělat výborný limonáda, mojito nebo mátový čaj. Na jeho výrobu budete potřebovat jen mátu (klasickou nebo peprnou), cukr a vodu. Mátový sirup vám v lednici vydrží 3 týdny, anebo ho můžete zavařit, aby vám vydržel až do dalších mátové sezóny.
Na konci receptu najdete další tipy, co z máty připravit, tak na ně nezapomeňte mrknout, ať máte z čeho vybírat:-).
SUROVINY
- 750ml vody
- 400g krupicového cukru (lze použít i třtinový cukr)
- 10g máty nebo máty peprné (60 listů)
*Volitelné: kyselina citronová nebo citronová šťáva zvýraznění chuti
PŘÍPRAVA
- Mátu ustřihněte pár cm nad zemí. Netrhejte ji, ať může vyrůst nová. Doma jí můžete propláchnout v sítu. Normálně bylinky nemyju, ale sirup se bude zavařovat, tak ji raději propláchnu, aby se sirup nezkazil kvůli nějaké nečistotě.
- Mátu nakrájejte nadrobno a dejte do hrnce. Spolu s vodou a cukrem přiveďte k varu. Vařte po dobu 10 minut na střední teplotu, poté odstavte ze sporáku.
- Sirup přelijte opatrně do lahví nebo zavařovacích sklenic. Z lístků máty, které vám zbyly v sítu vymačkejte zbytek sirupu pomocí lžíce.
- Do sirupu ještě můžete přidat špetku kyseliny citrónové, která zvýrazní mátovou chuť.
- Pro delší trvanlivost sterilizujte po dobu 15 minut na 85 stupňů. Sklenice/lahve opatrně vytáhněte (dají se na to koupit kleště na zavařování) nebo s vytáhnutím počkejte, až voda vychladne. Poté je přeneste na utěrku a nechte vychladnout.
Použití: Na přípravu limonády – podle chuti zalijte studenou perlivou nebo neperlivou vodou. Přidejte kolečka citrónu, limety nebo třeba jahody, to je taky vynikající.
Když sirup zalijete horkou vodou, připravíte mátový čaj.
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 1 měsíc
BOLÍ VÁS ZÁDA? SEDÍTE DLOUHO U POČÍTAČE? PŘEČTĚTE SI TUTO RECENZI NA PODLOŽKU DVECTIS, KTERÁ LÉČÍ BOLEST ZAD A ZLEPŠUJE DRŽENÍ TĚLA:
Článek najdete na: https://www.zijemehomemade.cz/otestovala-jsem-podlozku-dvectis-ktera-ma-vylecit-bolest-zad/