Chutná vám mátový čaj a roste vám na zahrádce máte? Nekupujte ho zbytečně v obchodě, raději si ho uvařte doma. Z čerstvě nasušené máty chutná je čaj lepší, než z máty, která je nasušená před kdovíjak dlouhou dobou. Mátový čaj je nejen dobrý, ale také má léčivé účinky.
Na co je pití mátového čaje dobré?
Pomůže vám při žaludečních a střevních problémech
Podporuje trávení, působí protizánětlivě.
Jeho pití je také dobré při stresu nebo nespavosti.
Oceníte ho i při nachlazení
Skvělý na žaludeční nevolnost
Mátu si můžete vypěstovat v truhlíku za oknem nebo na zahrádce. Stačí si koupit sazeničku nebo jako já zasadit čerstvou mátu z květináčku (koupila jsem v Bille). Máta je jako plevel, rozroste se a brzy jí budete mít tolik, že můžete obdarovat celou rodinu včetně známých. Zasadit můžete mátu nebo mátu peprnou, pak jsou ještě další druhy – citrónová, čokoládová…ale ty mi nikdy moc nechutnaly.
Kromě čaje se vám máta bude hodit i v kuchyni – do sladkých i slaných receptů nebo na ozdobu. Jedním z nich je tento vynikající mátový čaj. Stačí mátu sklidit a nechat vyvěšenou, dokud úplně neuschne nebo jí dát nasušit do sušičky. Usušené lístky otrhejte a uložte do zavíracího obalu. Když dostanete chuť na čaj, stačí sušené listy zalít horkou vodou a nechat vylouhovat. U surovin z domácích zdrojů máte vždycky jistotu, že víte, co jíte a navíc je to krásný pocit, když do receptů používáte vlastní bylinky.
Jak nasušit mátu?
- Mátu ustřihněte nůžkami kousek nad zemí. Bude tak moci růst dál, což by nemohla, kdybyste jí utrhly i s kořenem.
- Doma mátu proberte a otrhejte listy, které nevypadají moc dobře. Nesbírejte mátu, pokud jsou vám na ní zanechaly poklad ptáčci, takové nechávám na zahradě.
- Mátu není nutné mýt. Voda zbytečně smývá vonné silice a prospěšné látky. Většina odborníků se shodně na tom, že by se bylinky neměly mýt. Pokud tedy na mátě není hlína, tak to nutné není.
- Do sušičky dejte celé větvičky. Když budete listy otrhávat teď, bude to zbytečně pracné. Sušičku nastavte na co nejnižší teplotu – u mě je to 50 stupňů a dejte sušit. Za pár hodin sušičku zkontrolujte. Máte musí být zcela usušená.
- Vypněte sušičku a nechte ještě tak hodinku mátu vychladnout na pokojovou teplotu. Poté jí vyndejte. Teď už jen stačí otrhat listy. Stačí prsty projet celou větvičku a tím během vteřiny listy otrháte. S čerstvou by to ale nešlo. Připravte si mísu a projeďte takto všechny větvičky, listy budou padat do misky.
- Listy nechte vcelku, jen je přendejte do skleničky či jiného vzduchotěsného obalu. Já na to používám zavařovačky. Jen na na napíšu, co v nich je a datum.
- Nyní máte nasušenou mátu na přípravu čaje.
Sušení v troubě
Další možnost je plech vyložený pečícím papírem. Troubu nastavte na co nejnižší teplotu, plech vložte do středu trouby a dvířka nechte pootevřená (stačí do nich dát vařečku), aby mohla ven vlhkost, která se bude vypařovat z máty.
Sušení venku nebo doma
Mátu lze nasušit i volně rozloženou na pečícím papíru. Ideálně ve stínu do 25 stupňů.
SUROVINY
- 250ml horké vody
- 1 vrchovatá lžička sušených listů máty nebo máty peprné
Volitelně: Cukr, med, citronová šťáva podle chuti
Příprava čaje
Nasušené listy máty dejte do hrnku a zalijte vroucí vodou. Přikryjte a nechte 10 minut louhovat.
Podle chuti oslaďte nebo přidejte citronovou šťávu. Mátový čaj má nasládlejší chuť a je to jeden z čajů který chutná výborně i bez oslazení, já ho tedy nikdy nesladím. Může to ho tedy klidně nechat i neoslazený a věřím, že tak bude chutnat i dětem.
Ledový čaj
Až čaj vychladne na pokojovou teplotu, dejte do na několik hodin do lednice nebo do něj přidejte led. Můžete přidat i kolečka citrónu. Ledový čaj je skvělý i s kousky jahod, které nápoji dodají zajímavou chuť.
Čaj můžete připravit i z čerstvé máty. Recept na něj najdete tady: