Čaj z máty peprné je tak osvěžující. Teplý i ledový, skvělé jsou obě varianty a na obě se dnes podíváme.

Máta je sladká sama o sobě, takže je to jeden z čajů, který chutná skvěle i bez cukru. Ovocné čaje jsem si vždycky sladila, ale teď už piju jen bylinkové. Přešla jsem na ně proto, že je nemusím sladit a jsou vynikající a také proto, že mají mnoho léčivých účinků.

 

Na co je pití mátového čaje dobré?

Pomůže vám při žaludečních a střevních problémech

Podporuje trávení, působí protizánětlivě.

Jeho pití je také dobré při stresu nebo nespavosti.

Oceníte ho i při nachlazení – pomáhá uvolnit ucpaný nos

Skvělý na žaludeční nevolnost

 

 

Pěstování máty

Mátu peprnou si můžete vypěstovat na za oknem v truhlíku nebo na zahrádce. S pěstováním jsem začala tak, že jsem si koupila mátu v květináčku. Během roku se neskutečně rozrostla. Teď už jí pěstuju několik let a musím jí trochu mírnit, jinak by mi na zahradě nerostlo nic jiného než máta:-). Pěstuju dva druhy – mátu a mátu peprnou. Tu první používám hlavně na vaření, ale i na přípravu čaje nebo sirupu.

 

SUROVINY

  • 250ml vody
  • 1-2 větvičky čerstvé máty nebo máty peprné

Volitelně:

  • Cukr, med, citron podle chuti

PŘÍPRAVA

Ustřihněte si větvičky máty. Na 1 čaj vám budou stačit 1-2 větvičky. Netrhejte jí i s kořenem, jen jí ustříhněte kousek nad zemí, ať zase doroste.

Poté v rukách nebo hmoždíři mátu trochu podrťte, aby se uvolnily vonné látky a oleje.

Mátu i s větvičkou dejte do hrnku a zalijte vroucí vodou. Hrnek zakryjte a čaj nechte 5-10 minut louhovat.

Podle chuti můžete osladit nebo přidat citron.

 

Ledový čaj z máty peprné

Připravený čaj nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Poté do něj přidejte led nebo ho dejte vychladit do ledničky.

Do čaje ještě můžete přidat kolečka citrónu, jahody, med…

 

Jak nasušit mátu?

  1. Mátu ustřihněte nůžkami kousek nad zemí. Bude tak moci růst dál, což by nemohla, kdybyste jí utrhly i s kořenem.
  2. Doma mátu proberte a otrhejte listy, které nevypadají moc dobře. Nesbírejte mátu, pokud jsou vám na ní zanechaly poklad ptáčci, takové nechávám na zahradě.
  3. Mátu není nutné mýt. Voda zbytečně smývá vonné silice a prospěšné látky. Většina odborníků se shodně na tom, že by se bylinky neměly mýt. Pokud tedy na mátě není hlína, tak to nutné není.
  4. Do sušičky dejte celé větvičky. Když budete listy otrhávat teď, bude to zbytečně pracné. Sušičku nastavte na co nejnižší teplotu – u mě je to 50 stupňů a dejte sušit. Za pár hodin sušičku zkontrolujte. Máte musí být zcela usušená.
  5. Vypněte sušičku a nechte ještě tak hodinku mátu vychladnout na pokojovou teplotu. Poté jí vyndejte. Teď už jen stačí otrhat listy. Stačí prsty projet celou větvičku a tím během vteřiny listy otrháte. S čerstvou by to ale nešlo. Připravte si mísu a projeďte takto všechny větvičky, listy budou padat do misky.
  6. Listy nechte vcelku, jen je přendejte do skleničky či jiného vzduchotěsného obalu. Já na to používám zavařovačky. Jen na na napíšu, co v nich je a datum.
  7. Nyní máte nasušenou mátu na přípravu čaje.

 

Sušení v troubě

Další možnost je plech vyložený pečícím papírem. Troubu nastavte na co nejnižší teplotu, plech vložte do středu trouby a dvířka nechte pootevřená (stačí do nich dát vařečku), aby mohla ven vlhkost, která se bude vypařovat z máty.

 

Sušení venku nebo doma

 Mátu lze nasušit i volně rozloženou na pečícím papíru. Ideálně ve stínu do 25 stupňů.

 

Čaj můžete připravit i ze sušené máty. Tady najdete recept na čaj z máty sušené:

Mátový čaj ze sušené máty