Každý rok chodím sbírat vlašské ořechy a protože tento rok nebyl výjimkou mám jich zase pořádnou zásobu. Do výroby másla jsem se pustila v předvánočním období. Používám ho namísto mletých ořechů do náplní a pak s ním lepím sušenky. Vyrobit si máslo z ořechů nebo semínek není nic těžkého. Vlastně jen nasypete ořechy do robota a rozmixujete. K máslu ještě přidávám trochu kokosového oleje. Nutné to není, ale jde to s ním rychleji. Celá sklenička padla na cukroví tak budu muset vyrobit další. Ořechů je naštěstí dost. Skvělé je, že víte, co jste do másla dali, osladíte ho jen pokud chcete a taky máte radost, že jste si ho vyrobily sami. Když si ořechy nasbíráte budete mít tuto skvělou dobrotu úplně zadarmo!

Ořechů je všude kolem nás víc než dost, stačí je posbírat 😊

SurovinY

  • 500g vlašských ořechů (váženo bez skořápky)
  • 1-2 lžíce kokosového oleje

Pomůcky: silný kuchyňský robot nebo mixér

 

Příprava

Vlašské ořechy vyloupejte a dejte do mixéru (můžete přidat kokosový olej pro usnadnění mixování)

Mixujte za občasného promíchání (stírejte máslo ze stěn mixéru). Máslo dělám z minimálně 500 gramů, protože při větším množství si s tím můj mixér lépe poradí.  Stěrkou sundávejte usazené máslo na stěnách.

Pokračujte v mixování, dokud z ořechů nevznikne hladké a krémové máslo. Nebo pokud chcete v másle kousky ořechů mixujte o něco méně.

 

Použití: do krémů, náplní, koláčů, jako dip k ovoci, samotné…

 

Skladování: v lednici 

Trvanlivost: 1-2 měsíce (minimálně)