Máslo z pražených kešu ořechů má silnější ořechovější chuť než máslo z nepražených kešu. Rychle vám dodá energii, má vysoký obsah bílkovin a zdravých tuků. V obchodě je dost drahé a tak se ho vyplatí vyrábět doma. Navíc máte jistotu že neobsahuje přidané konzervanty, zvýrazňovače chuti nebo aromata. Často jsou ořechová másla plná cukru. Doma si ale určíte sami kolik cukru použijete anebo jaké zvolíte sladidlo .
Chutná skvěle na pečivu nebo jako dip k ovoci. Také ho můžete přidat do smoothies, kaší a nebo si s ním ozdobit smoothie bowl
Suroviny
- 500g kešu ořechů
- 1 lžíce kokosového oleje
- Cukr, med nebo jiné sladidlo podle chuti
Příprava
- Kešu ořechy pře mixováním nejdřív opražíme. V jedné vrstvě je rozložte na plech. Vložte do předehřáté trouby na 175 stupňů a pečte 5-10 minut. Ořechy se krásně rozvoní a lehce zezlátnou. Občas plech povytáhněte a ořechy promíchejte. Dávejte pozor aby se ořechy nepřipálily, mají pak hořkou chuť
- Kešu ořechy spolu s kokosovým olejem mixujte 5-10 minut do tekuté konzistence.
- Malé kousky kešu tam budou stále viditelně, ale jinak je máslo krémové. Občas zastavte a setřete máslo z okrajů. Je-li i po 5 minutách máslo stále drobivé přidejte další lžíci kokosového oleje.
- Ochutnejte a podle chuti oslaďte. Většinou na tohle množství používám 1-2 lžíce třtinového cukru nebo ho nechávám neslazené. Po přidání cukru máslo mixujte dokud kousky cukru nezmizí.
- Kešu máslo přelijte do čisté sklenice.
Použití: samotné na lžičku, výborně chutná ovoce namočené do kešu másla, hodí se k sušenkám, do koktejlů, na pečení i do kaší
Skladování: v lednici, ale může být i při pokojové teplotě
Spotřebujte do 3 měsíců