Marokánky bych mohla jíst od rána do večera. Už jsem pekla klasické marokánky, pak dýňové a teď jsem zkusila něco úplně nového. Tyto marokánky jsou z tsampy-tibetského pokrmu z praženého ječmene. Vše o tsampě najdete v tomto článku: O tsampě.
Tsampa má oříškovou chuť a vůni, kterou ječmen získal pražením. Tak jsem si řekla, že by z ní byly skvělé marokánky. Jsou vynikající. Do těsta jsem zamíchala sušené brusinky a arašídy. Místo nich můžete použít i rozinky nebo jiné sušené či kandované ovoce.Místo ořechů lze použít mandle či kešu ořechy. Na polití jsem sáhla po hořké čokoládě, ale skvělé jsou i s mléčnou nebo bílou čokoládou.
Upéct doma skvělé marokánky není žádná věda. Proto si je namísto kupovaní raději upečte. Místo jedné marokánky budete mít hned celý plech a to je mnohem lepší😊.
Těsto na marokánky:
- 145g mléka
- 40g medu
- 25g tsampy
- 10g másla nebo ghíčka (České ghíčko)
- ¼ lžičky mletého kardamomu
Dále budete potřebovat:
- 100g arašídů nebo jiných ořechů
- 60g sušených brusinek
- +100g hořké čokolády na polití
Chcete tsampu vyzkoušet?
Zadejte na https://shop.protibet.cz/vareni/tsampa-2/ kód VERONIKA15 a získáte 15% slevu na každé balení tsampy. Z tsampy můžete připravit vynikající bramboráčky, kaši, polévku, knedlíčky a jiné sladké i slané recepty. Také s ní zahustit polévku. Je skoro bez lepku a díky tomu je velice dobře stravitelné. Věřím, že vám bude moc chutnat. Já jsem si ji zamilovala a tsampa se stala každodenní součástí jídelníčku:-).
Vypadá takto:
Příprava:
Mléko, med, tsampu, máslo a kardamom dejte do malého hrnce. Za stálého míchání přiveďte k varu. Vařte 2 minuty a odstavte.
Arašídy a brusinky pokrájejte na menší kousky. Vše přidejte do těsta hned po odstavení z plotny. Když necháte těsto hodně vychladnout, bude se s ním hůře pracovat.
Připravte si plech a vyložte ho pečícím papírem. Lžící vytvořte 9 hromádek. Pomocí potravinové fólie nebo druhého pečícího papíru těsto vyválejte na sílu přibližně 0,5cm.
Pečte v předehřáté troubě na středním roštu na 175 stupňů 20 minut. Oproti kupovaným jsou domácí marokánky měkčí (o to je mám radši).
Nechte je vychladnout, poté je teprve sundejte z plechu. Otočte je a polijte rozpuštěnou čokoládou. Vždy se potírá ta strana, která se dotýkala pečícího papíru-tedy ta spodní. Je krásně rovná a vypadá to lépe.
Až čokoláda ztuhne jsou marokánky hotové. Pro urychlení dejte marokánky do lednice nebo mrazáku.
TIP: Arašídy nejraději krájím v chopperu. Je to ruční chopper od Tescomy, jen párkrát zatáhnu a jsou nakrájené, jak potřebuji.