Máte rádi marokánky? Udělejte si je jako vánoční cukroví. Nám také chutnají. Trochu jsem je zmenšila. Přeci jen velké marokánky moc jako cukroví nevypadají. Chtěla jsem, aby byly tak akorát do pusy. Takhle malinké jsou jako cukroví dokonalé. Polít je můžete hořkou, mléčnou nebo bílou čokoládou. Kdo chce udělat recept o něco zdravější vymění bílý cukr za třtinový a hladkou mouku za špaldovou.

Recepte je docela rychlý. Vlastně je to mnohem rychlejší, než když musíte vykrajovat linecké nebo tvarovat rohlíčky. Doufám, že si na nich pochutnáte tak jako já😊

Přeji vám krásné Vánoce a mnoho štěstí do Nového roku

 

  • 200g rostlinného mléka (mandlového, sójového, rýžového…)
  • 200g arašídů nebo jiných ořechů (použila jsem pražené arašídy)
  • 100g kandované citrusové kůry
  • 100g rozinek nebo brusinek
  • 80g třtinového moučkového cukru
  • 30g hladké špaldové mouky
  • 20g rostlinného másla (například Alsan)
  • Hořké čokolády

 

PŘÍPRAVA

Rostlinné mléko, cukr, máslo a mouku přiveďte za stálého míchání k varu. Ideální je metlička, která zabrání vzniku hrudek. Směs vařte do zhoustnutí asi tak 2 minuty na střední teplotu (stále míchejte). Doporučuji nepřilnavou pánvičku, aby se nepřipálila.

Arašídy pokrájejte na menší kousky. Použila jsem tento chopper: Koupíte ZDE

Stačilo párkrát zatáhnout (má ruční pohon) a byly nakrájené přesně tak, jak jsem chtěla.

Sušené ovoce pokrájejte na menší kousky. Přidejte k nim arašídy a promíchejte.

Ořechy s ovocem zalijte ještě teplou směsí. Dobře promíchejte. Používám ji ještě teplou, klidně i vařící. Po vychladnutí moc ztuhne a špatně se s ní pracuje.

Nyní na pečící papír tvořte malé hromádky. Pomocí lžíce uhlaďte. Kdo chce kolečka může naplnit kulaté vykrajovátko, lžičkou uhladit a vykrajovátko odstranit. Já jsem na to tentokrát zapomněla, ale ono to vůbec nevadí. Možná se mi takhle líbí i více.

Pečte na 180 stupňů 15-20 minut na středním roštu. Upečené marokánky poznáte tak, že jsou pěkně zlaté. Když je upečete více, budou křupavé. Méně upečené budou pěkně měkké. Zlaté ale musí být, jinak by se rozpadaly.

Po vychladnutí marokánky polijte rozpuštěnou čokoládou. Marokánky se potírají na rovné straně. Tedy na straně, která ležela na plechu.

 

Další recepty na vánoční cukroví:

 

https://www.zijemehomemade.cz/vanocni-recepty/