Marokánky máme doma moc rádi a proto jsem na ně hledala recept. Původní mi nechutnal, ale po několika úpravách je z toho recept přesně podle mých představ.
Tento recept dokonce používám jako vánoční cukroví. Mám ráda, když je cukroví malé, tak akorát do pusy, takže akorát zmenším velikost marokánek.
U marokánek si můžete upravit dobu pečení a tím ovlivnit, jestli budou krásně měkké (ty mám nejradši) anebo křupavé. Osobně moc nemusím ty tvrdé, že si na nich člověk skoro vylomí zuby. Sice mám ještě svoje, ale nechci to riskovat:-D. Jinak sušené ovoce i oříšky se dají použít jakékoliv, podle toho, co máte rádi.
SUROVINY
- 200g mléka
- 200g arašídů nebo jiných ořechů (použila jsem pražené arašídy)
- 100g kandované citrusové kůry
- 100g rozinek nebo brusinek
- 80g moučkového cukru (třtinového nebo bílého)
- 30g hladké mouky
- 20g másla
- Čokoláda nebo čokoládová poleva na polití
Postup
Mléko, cukr, máslo a mouku přiveďte za stálého míchání k varu. Ideální je metlička, která zabrání vzniku hrudek. Směs vařte do zhoustnutí asi tak 2 minuty na střední teplotu (stále míchejte). Doporučuji nepřilnavou pánvičku nebo hrnec s nepřilnavým povrchem, aby se nepřipálila.
Arašídy pokrájejte na menší kousky.
Sušené ovoce pokrájejte na menší kousky. Přidejte k nim arašídy a promíchejte.
Ořechy s ovocem zalijte ještě teplou směsí. Dobře promíchejte. Používám ji ještě teplou, klidně i vařící. Po vychladnutí moc ztuhne a špatně se s ní pracuje.
Nyní na pečící papír tvořte malé hromádky. Pomocí lžíce uhlaďte. Kdo chce kolečka může naplnit kulaté vykrajovátko, lžičkou uhladit a vykrajovátko odstranit. Já jsem na to tentokrát zapomněla, ale ono to vůbec nevadí. Možná se mi takhle líbí i více.
Pečte na 180 stupňů 15-20 minut na středním roštu. Upečené marokánky poznáte tak, že jsou pěkně zlaté. Když je upečete více, budou křupavé. Méně upečené budou pěkně měkké. Zlaté ale musí být, jinak by se rozpadaly.
Po vychladnutí marokánky polijte čokoládou nebo čokoládovou polevou. Marokánky se potírají na rovné straně. Tedy na straně, která ležela na plechu.
TIP: Pokud chcete marokánky uložit do dózy (třeba jako cukroví), použijte buď polevu anebo čokoládu s vysokým obsahem kakaa. Marokánky můžete pro jistotu proložit pečícím papírem, aby se k sobě neslepili. Při vyndání si nenatemperovaná čokoláda – mléčná nebo ta s nižším množstvím kakaa nevede moc dobře a rychle taje.
Recepty na vánoční cukroví
Když už jsme se bavili o tom vánočním cukroví, tak jsem si pro vás připravila pár tipů na vánoční cukroví. Samozřejmě je toho ve skutečnosti mnohem více, stačí zavítat do kategorie vánočních receptů:-).