Roste vám na zahradě máta? Nám také a asi se shodneme, že když jí necháte volnou cestu, budete mít máty víc než dost. Je to takový plevel, ale tenhle „plevel“ mi nevadí😊.

V rámci Cesty kolem světa, kterou jsem spustila minulý rok mám pro vás další recept – tentokrát z Maroka. Je to marocký mátový čaj. Čaj se dá připravit teplý i studený. V létě jistě oceníte ledový mátový čaj, který vás krásně osvěží.

 

Jakou mátu použít?

Správně by se měla použít Máta marocká, letos jsem si ji koupila v zahradnictví. Čaj je moc dobrý i z máty peprné – tu jsem používala doteď. Zkoušela jsem ho připravit i normální máty, ale chuťově tak výrazný jako by měl být.

 

Budete potřebovat

1.krok

  • 125ml vroucí vody
  • 1 lžička sypaného čaje Gunpowder*

2. krok

  • 125ml vroucí vody

3. krok

  • 250ml vroucí vody

dále pak

  • 7 větviček máty peprné nebo marocké máty
  • 30g cukru

*Může to být i jiný zelený čaj, ale Gunpowder se používá nejčastěji.

 

Postup

Čaj dejte do kovové konvice, zalijte vroucí vodou – 125ml a po dobu 1 minuty vodou kružte. Přeceďte do menšího hrnce.

Do čaje v konvici nalijte dalších 125ml vroucí vody, krátce zakružte, sceďte a tentokrát vše co přecedíte vylijte.

Nyní nalijte 250ml vroucí vody, 1 minutu kružte a vodu slijte do hrnce k čaji, který jste získali v prvním kroku.

Do hrnce k přecezenému čaji přidejte 7 větviček máty a 30g cukru. Na nízkou teplotu pomalu zahřívejte, dokud se voda nezačne vařit.

Z výšky nalijte do sklenic a podávejte.

 

Je tento postup nutný?

Příprava mátového čaje má svá pravidla a často se liší osoba od osoby, která čaj připravuje. Já následuji tento postup, který jsem viděla u jednoho Maročana na videu a tak jsem se ho rozhodla následovat.

Často jsem ještě viděla, jak se čaj nalévá ze speciální konvice z dlouhým úzkým náhubkem a pak se opakovaně přelévá ze sklenice do sklenice a to z velké výšky. Lépe se tak propojí chutě a prý je pak i sladší. Tu konvici nemám, ale čaj pokaždé několikrát přeliju ze sklenice do sklenice, než se do něj pustím.

Další zajímavost je, že na čaj používají v Maroku takové vysoké sklenice, mnohdy nádherně zdobené různými ornamenty.