Vánoční cukroví každý rok obměnuji a dělám jiné druhy. Tento rok jsem z domácího marcipánu udělal kuličky a obalila je v hořkém kakau. Dříve jsem si marcipánové kuličky kupovala v obchodě, ale bohužel obsahují samí glukózový sirup a cukr, zato mandle skoro žádné. Cukroví je snadné, rychlé a velice chutné. Má mandlovou chuť a tak to má u marcipánu také být.

Suroviny

  • 90 gramů moučkového cukru
  • 80 gramů mandlí
  • 1 lžíce vody*
  • 3/4 lžičky mandlového aroma*
  • Hořké kakao na obalení

*používám sadu odměrek kde jsou nejen hrnky, ale i lžičky a lžíče. Měří pokaždé stejně zato kovové lžíce jsou často různé velikosti. Když jsem zkoušela lžíce které máme u nás byla to spíš jeden a půl lžíce. Proto pokud je jedna lžíce málo klidně ještě trochu přidejte.

Příprava

  1. Mandle zalijte vroucí vodou a nechte 20 minut stát. Poté slijte a ponořte do studené vody. Slupky se uvolní a můžete je snadno oloupat. Také si je můžete namočit přes noc a ráno už jen oloupat.
  2. Oloupané mandle rozmixujte a přesypte do mísy
  3. Přidejte moučkový cukr, vodu a mandlové aroma.
  4. Ručně nebo v robotu uhněťte těsto na kuličky
  5. Z marcipánového těsta vytvarujte kuličky a obalte je v hořkém kakau
  6. Uložte do uzavíratelného obalu a dejte ztuhnout do ledničky nebo rovnou spotřebujte

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 1-2 týdny (při delším skladování mohou být trochu drolivější ale jinak jsou stále dobré