Miluju marcipán a tak u nás na Vánoce nesmí chybět cukroví s marcipánem. Minulý rok jsem konečně vychytala recept na domácí marcipán, takže je tohle cukroví komplet domácí.
Komu by se s ním nechtělo dělat, může použít kupovaný, ale zaručuju vám, že až ochutnáte ten domácí, už se ke kupovanému nevrátíte. Výrobě vám zabere jen pár minut a ještě navíc ušetříte. Někdo by možná marcipán vyměnil za fondán, ale to není ono. Fondán je jen cukr a podle toho také chutná. Na tomhle cukroví je chuť mandlí to nejlepší a proto bych fondán nepoužívala. Mimochodem fondán nemám ráda. Všichni kolem mě ho dávají na dort a mě to prostě chutná jako cukrová modelína. Ovšem marcipán? Už od dětství jsem dokázala spořádat obrovské množství marcipánových figurek a nezměnilo se to ani v dospělosti:-D.
Možná si říkáte, jak jsem udělala ty sněhuláčky s obličejem a knoflíky. Koupila jsem si razítka na těsto(před pár lety je měly v Kiku). Je to vykrajovátko a zároveň razítko. Na těsto to funguje hlavně jako vykrajovátko, protože se u většiny těst obličej slije v hladký povrch, u marcipánu to ale funguje skvěle. Sušenky není nutné zdobit, podle mě jsou hezké, tak jak jsou. Pokud razítko nepoužíváte, můžete udělat jiné tvary, třeba kolečka, použít různé zdobení nebo marcipán obarvit. Tvarem se nenechte omezovat, cukroví můžete dát jakýkoliv tvar!
Pár tipů, než se půjdeme podívat na recept:
Těsto:
- 125g hladké mouky
- 125g másla
- 50g marcipánu (recept je níže)
- 50g třtinového nebo krupicového cukru
- +pár kapek hořkomandlového aroma (volitelně)
Marcipán:
- 135g mandlí
- 135g moučkového cukru
- 20g vody
- 2-3/8 lžičky hořkomandlového aroma (koupila jsem ho v Lidlu. Každý prosinec prodávají balení s několika druhy aroma za pár korun)
- + hořké kakao na obalení
Dále
- trochu džemu na slepení
Množství: 70 kusů
Těsto:
Vše smíchejte dohromady. Uložte na noc do lednice. Přes noc pěkně ztuhne.
Druhý den těsto vyválejte na pomoučněném válu. Těsto může trochu lepit, proto ho dostatečně podsypejte. Nechte ho o něco silnější. Pomocí razítek na cukroví těsto vykrájejte a zároveň orazítkujte vánočním motivem (na některých těstech vyražené obrázky zmizí, na tomhle ale docela drží). Nebo vykrájejte kolečka či jiné tvary pomocí klasických vykrajovátek.
Pečte v předehřáté troubě na 150 stupňů 25 minut nebo dozlatova.
Těsto je docela křehké, nechte ho trochu vychladnout a poté teprve sundejte z plechu.
Sušenky potřete troškou džemu a slepte dohromady. Nahoře bude marcipán.
Marcipán:
Mandle dejte na minutu nebo dvě do vroucí vody. Poté sceďte a ihned namočte do vody studené. Za chvilku se slupka uvolní a půjde snadno oloupat. Mandle rozložte na utěrku a osušte.
Osušené mandle dejte do mixéru a rozmixujte na prášek. Kdo má loupané mandle má to o jeden krok snadnější. Marcipán z neloupaných mandlí nebude tak světlý, na chuti to ale nic nemění.
Mleté mandle nasypte do misky. Přidejte prosátý moučkový cukr a vodu. Propracujte až vznikne kompaktní hmota. Jako poslední přidejte aroma. Raději ho přidávejte po kapkách, špatně se to odhaduje, tak ať to nepřeženete. Mám doma šikovné odměrky, kde je i 1/8 lžičky. Díky tomu mám výsledek pokaždé stejný, jak to mám ráda. Pokračujte, dokud nebude chuť taková, jakou si ji představujete.
Z marcipánu vykrájejte tvary stejným razítkem nebo vykrajovátkem, jako jste použily na sušenky. Pro razítko vyválejte marcipán o něco silněji, zmáčkněte (musíte trochu zatlačit) a zmáčknutím vyklepněte vyražený marcipán. Nebo marcipán jen vykrájejte do požadovaného tvaru.
Recepty na vánoční cukroví:
Delali jsme 3 recepty , parada povedlise dekujeme!!!