Marcipánová štola je něco bez čeho si Vánoce nedokážu představit. Už nějaký ten rok si štolu peču, ale protože o svátcích často nestíhám dala jsem dohromady tento recept na štolu v prášku. Základ si můžete připravit ještě před Vánoci a pak už jen stačí přidat zbytek surovin a štolu upéct. Každá ušetřená minuta o Vánocích se hodí, takže pokud se na štolu chystáte nebo jí chcete kupovat vyzkoušejte tento recept. Výsledkem je voňavá štola, sypaná moučkovým cukrem a s pořádnou dávkou marcipánu uvnitř ( marcipán je to, co mám na ni nejradši a co dělá štolu výjimečnou).

Suroviny

  • 250g hladké mouky
  • 125g rozinek/sušeného ovoce
  • 100g kandované citrusové kůry/sušeného ovoce
  • 40g cukru
  • 1 sušené droždí (přilepit na obal)

 

 

Příprava

Do zavírací sklenice nasypte hladkou mouku, cukr, rozinky a kandovanou citrusovou kůru. Většinou používám mix pomerančové a citrónové kůry.

Sušené droždí přilepte lepenkou na obal.  

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: několik měsíců (dle trvanlivosti mouky)

Použití:

  • 150g marcipánu
  • 100g teplého mléka
  • 100g změklé hery
  • 1 vejce
  • Na potření: 50g másla

Cukr moučka na posypání

  • Sušené droždí smíchejte s teplým mlékem a nechte 10 minut stát. Mléko nesmí při doteku pálit, jinak by droždí těsto nevykynulo.
  • Směs na marcipánovou štolu smíchejte s připraveným kváskem.
  • Přidejte vejce, změklou heru a smíchejte. Hněťte po dobu 5 minut
  • Připravené těsto nechte hodinu kynout pod utěrkou
  • Těsto vyválejte na pomoučněném vále na obdélník 20 na 30 centimetrů (přibližně).
  • Marcipán vyválejte na 20 cm dlouhého hada a položte kousek od kraje na kratší stranu obdélníku.
  • Zarolujte a položte na plech vyložený pečícím papírem
  • Nechte ještě 30 minut kynout zakryté utěrkou
  • Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut. Když špejli vytáhnete čistou můžete štolu vytáhnout
  • Ještě teplou štolu potřete rozpuštěným máslem. Nechte vsáknout a opakujte, dokud nespotřebujete všechno máslo. Díky tomu bude štola chutnat tak jak má.
  • Na závěr celou štolu bohatě posypte moučkovým cukrem.

 

Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě

Trvanlivost: maximálně 1 týden.