Marcipánová štola je něco bez čeho si Vánoce nedokážu představit. Už nějaký ten rok si štolu peču, ale protože o svátcích často nestíhám dala jsem dohromady tento recept na štolu v prášku. Základ si můžete připravit ještě před Vánoci a pak už jen stačí přidat zbytek surovin a štolu upéct. Každá ušetřená minuta o Vánocích se hodí, takže pokud se na štolu chystáte nebo jí chcete kupovat vyzkoušejte tento recept. Výsledkem je voňavá štola, sypaná moučkovým cukrem a s pořádnou dávkou marcipánu uvnitř ( marcipán je to, co mám na ni nejradši a co dělá štolu výjimečnou).
Suroviny
- 250g hladké mouky
- 125g rozinek/sušeného ovoce
- 100g kandované citrusové kůry/sušeného ovoce
- 40g cukru
- 1 sušené droždí (přilepit na obal)
Příprava
Do zavírací sklenice nasypte hladkou mouku, cukr, rozinky a kandovanou citrusovou kůru. Většinou používám mix pomerančové a citrónové kůry.
Sušené droždí přilepte lepenkou na obal.
Skladování: při pokojové teplotě
Trvanlivost: několik měsíců (dle trvanlivosti mouky)
Použití:
- 150g marcipánu
- 100g teplého mléka
- 100g změklé hery
- 1 vejce
- Na potření: 50g másla
Cukr moučka na posypání
- Sušené droždí smíchejte s teplým mlékem a nechte 10 minut stát. Mléko nesmí při doteku pálit, jinak by droždí těsto nevykynulo.
- Směs na marcipánovou štolu smíchejte s připraveným kváskem.
- Přidejte vejce, změklou heru a smíchejte. Hněťte po dobu 5 minut
- Připravené těsto nechte hodinu kynout pod utěrkou
- Těsto vyválejte na pomoučněném vále na obdélník 20 na 30 centimetrů (přibližně).
- Marcipán vyválejte na 20 cm dlouhého hada a položte kousek od kraje na kratší stranu obdélníku.
- Zarolujte a položte na plech vyložený pečícím papírem
- Nechte ještě 30 minut kynout zakryté utěrkou
- Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut. Když špejli vytáhnete čistou můžete štolu vytáhnout
- Ještě teplou štolu potřete rozpuštěným máslem. Nechte vsáknout a opakujte, dokud nespotřebujete všechno máslo. Díky tomu bude štola chutnat tak jak má.
- Na závěr celou štolu bohatě posypte moučkovým cukrem.
Skladování: v lednici nebo při pokojové teplotě
Trvanlivost: maximálně 1 týden.