Marcipánová štola je něco, co u nás nemůže o Vánocích chybět. Je to absolutní nutnost😊. Milujeme ji. Dáváme si jí k snídani s kávou anebo hrnkem horké čokolády. Letos jsem jí ještě vyšperkovala a udělala na ní ozdoby z marcipánu. Měla 250 gramové balení, takže mi půlka zbyla. Napadlo mě, proč jí nevyužít? Marcipánu přece není nikdy dost:-D

Tato štola plněná marcipánem je mnohem lepší domácí. Zaprvé je ta kupovaná dost drahá záležitost-asi poloviční velikosti stojí 150 korun. Hlavní je ale chuť. Zkoušela jsem několik kupovaných a bohužel mi moc nesedly. Jednou sem někde sehnala opravdu dobrou, bohužel už nevím kde. Naposledy jsem ve výprodeji za 50 korun koupila nějakou, která chutnala, jak když kousnete do cukru. Byla strašně přeslazená, a to já moc často neříkám, protože dost sladím:-D.

 

Budete potřebovat:

  • 250 g hladké mouky (možná ještě 10-20 gramů přidáte, uvidíte)
  • 125 g marcipánu
  • 125 g rozinek
  • 100 g změklého másla (dřív jsem dávala heru, teď už jedině máslo. Na chuti je to docela znát:-)
  • 100 ml vlažného mléka
  • 100 g kandované citrusové kůry
  • 40 g krupicového cukru
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 vajíčko vel. M

 

Na potom:

  • 50 g rozpuštěného másla na polití
  • Moučkový cukr na posypání
  • Marcipán
  • Potravinářské barvivo

 

Jak trochu ušetřit?

Marcipán je docela drahá záležitost. Proto kupuji každý rok ve vánočním období ten v Lidlu. Je to mám dojem že 250 gramů, a tak když nedělám to zdobení, vystačí mi přesně na 2 štoly. Cena je přitom 50 korun, což je dobrá cena za marcipán. Chuťově je moc dobrý. Po Vánočním období ho u pokladem mají v akci, letos za 16 korun. Můžete si ho nakoupit a schovat na další rok anebo se do štoly pustit i v lednu.

Sušené droždí: Kupuji v Tescu. Objednáváme od nich po internetu, takže nám to dovezou až domů. V obchodě jsem to osobně nemohla najít, ale na stránkách objednávám sušené droždí přímo od Tesca. Balení 5 kusů mě vyšlo na 10 korun, tak jsem si je nakoupila do zásoby. Bohužel jsem teď koukala na stránky a zboží je dočasně nedostupné. Mají tam ale po jednom kusu za 5,50 což je pořád levnější, než ostatní.

 

Postup

  1. Sušené droždí, lžičku cukru a vlažné mléko (horké, ale abyste v něm udrželi prst. Nesmí být vařící) smíchejte a nechte 10 minut stát (nezakrývejte).
  2. Rozinky zalijte vroucí vodou a nechte 15 minut stát. Poté nechte okapat. Někdo používá rozinky namočené v rumu, mně ani Jardovi ale nechutnají, a proto je alespoň takhle namočím, aby nebyly vysušené. Pokud máte raději ty v rumu, klidně je použijte😊
  3. Hladkou mouku, zbytek cukru, vejce, změklé máslo a kvásek smíchejte.
  4. Hněťte po dobu 5 minut v kuchyňském robotu. Někdy je třeba ještě 10-20 gramů mouky přidat, pokud těsto dost lepí. Asi je to různými značkami mouky, těžko říct.
  5. Přidejte kandovanou citrusovou kůru a rozinky. Zapracujte do těsta
  6. Těsto hodinu kynout pod utěrkou. Poté vyválejte na pomoučněném vále na obdélník 20 na 30 centimetrů.
  7. Marcipán vyválejte na 20 cm dlouhého hada a položte kousek od kraje na kratší stranu obdélníku.
  8. Zarolujte a položte na plech vyložený pečícím papírem. Štolu nechte ještě 30 minut kynout pod utěrkou
  9. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30 minut. Když špejli vytáhnete čistou můžete štolu vytáhnout.
  10. Ještě teplou štolu potřete rozpuštěným máslem. Potřete, nechte vsáknout a opakujte, dokud nespotřebujete všechno máslo.
  11. Na závěr celou štolu bohatě posypte moučkovým cukrem.

 

Jako ozdobu jsem použila asi 100 gramů marcipánu. Aby byla barva sytá, připravila jsem si asi lžičku silného roztoku potravinářského barviva a pomocí štětečku potřela. Chce to moc nenamáčet, jinak se marcipán rozmočí. Lehce potřete, nechte uschnout a pak teprve znovu opakujte, pokud chcete barvu tmavší. Barvivo jsem měla v prášku a naředila ho troškou vody, aby to bylo hodně syté.

Ještě jsem měla doma zlaté třpytky ve spreji (měli to v Lidlu za asi 70 korun), tak jsem tím štolu i ozdoby postříkala.

Když byly marcipánové ozdoby suché, postříkala jsem je zlatým sprejem a rozložila na štolu. Nám to moc chutnalo, ale chápu, že pro někoho už to může být až moc sladké. Pokud chcete ubrat cukr, vynechte marcipán uvnitř a dejte ho jen na ozdobu. Anebo udělejte jen pár, a ne tolik jako já. Miluju marcipán, takže jsem ho dala hodně😊.

 

Tip na levný marcipán:

Každý rok kupuji marcipán ve vánočním zboží v Lidlu. Mají tam 200 gramů za 50 korun anebo je to možná dokonce 250 gramů, teď nevím jistě, což je dobrá cena. Je chuťově moc dobrý. Letos se mi začátkem ledna dokonce povedlo marcipán nakoupit ve výprodeji a to za 16 korun.