Ochutnávat pečivo z celého světa mě baví. Je neskutečné, jak se některé pečivo od toho našeho liší, a naopak jiné si je tak podobné. To platí nejen pro pečivo, ale i pro další jídla jako je krupicová kaše nebo lívance. Obdobu těchto sladkých dobrot jsem našla snad v každé zemi.
Tentokrát jsem se vydala až na druhý konec světa – Nový Zéland a připravila Maorský chléb. Je to pečivo, které se jí nasladko i naslano. Základ je stejný, akorát pak chléb posypete solí nebo polijete medem podle toho, jak ho chcete. Mimochodem pojem chléb bych úplně nepoužila, ale nechám to tak, když tomu tak říká😊.
V čem je tento chléb jiný?
Místo droždí se používá kypřicí prášek do pečiva
Je nekynutý
Nepeče se v troubě – smaží se v oleji
Dá se jí na sladko i naslano
Budete potřebovat:
- 80-95g hladké mouky
- 60g vlažné vody
- 1 lžičky kypřicího prášku (2 gramy)
- 1 lžičky cukru
- Špetka soli
+ slunečnicový olej na smažení
Postup
Všechny suroviny smíchejte v míse. Mouky použijte 80-95 gramů, tedy tolik, aby se těsto moc nelepilo.
Těsto vyklopte na pomoučněný vál, vyválejte na 2cm silné těsto a nakrájejte na kosočtverce.
Tyto tvary smažte v rozpáleném oleji dozlatova.
Pánev nastavte na 3/4 výkonu, jinak se pečivo rychle připálí a uvnitř může zůstat syrové těsto (jako u koblih).
Tip: Po usmažení rozložte pečivo na kuchyňskou utěrku a nechte odstát přebytečný tuk.
Posypte solí nebo polijte medem. Jezte jen tak nebo se džemem, máslem, nutelou…Anebo použijte jako přílohu k jídlu.