Mangový puding s chia semínky osvěžující dezert na léto. Neobsahuje laktózu jen kokosové mléko je tedy vhodný i pro vegany. Do skleničky dáte střídavě mangové pyré a chia puding. Vytvoříte tak nádherně vypadající i chutnající puding. Kombinace manga a kokosového mléka v pudingu se skvěle hodí do horkých letních dnů jako lehká svačina nebo snídaně.
Suroviny
=4 menší porce nebo 2 větší
Chia pudink (1. vrstva)
- 100ml kokosového mléka*
- 125ml vody
- 25g chia semínek
- Cukr podle chuti
*použít můžete i domácí kokosové mléko nebo klidně i jiné rostlinné mléko. Vybrala jsem kokosové protože se skvěle hodí k osvěžující chuti manga
Mangové pyré (2. vrstva)
- 100g manga
- 50ml pomerančové šťávy (nebo džusu)
- Cukr podle chuti (já dávám lžičku třtinového cukr do chia pudingu a 1 lžičku do mangové vrstvy a je to sladké tak akorát)
Na ozdobu: listy máty peprné
Příprava
Chia pudink:
Všechny suroviny promíchejte a nechte 2-3 hodiny odstát. Dobře promíchejte.
Mangová vrstva:
- Mango oloupejte, zbavte pecky a nakrájejte na kostičky.
- Odměřte potřebné množství manga a spolu s čerstvou pomerančovou šťávou rozmixujte.
- První vrstvu- chia puding rozdělte do sklenice. Zatím rozdělte jen polovinu pudingu, druhou budete ještě potřebovat na další vrstvu. Můžete udělat dva velké puding třeba do skleničky nebo poháru nebo více 3-4 menší.
- Nyní pomocí lžíce zalijte chia puding mangovým pyré (tedy druhou vrstvou). Opět si půlku schovejte.
- Teď už můžete rozdělit do skleniček všechen chia puding. Mangová vrstva je tekutější, jestli nechcete aby se barvy smíchali postupujte pomalu. Lžící opatrně polijte chia pudingem.
- Jako poslední bude mango vrstva takže už jí můžete také všechnu spotřebovat.
- Samozřejmě můžete vrstvení otočit a začínat mangovou vrstvou. Záleží jen na vás.
- Puding sice můžete ihned podávat, ale doporučuji ho ještě na pár hodin dát do lednice. Ještě trochu ztuhne a chutě se budou moci propojit.
- Na ozdobu můžete použít větvičku čerstvé máty peprné, která už tak osvěžujícím dezertu dodá ještě více svěžesti.
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3 dny
TIP: Do chia pudingu (první vrstvy) přidejte špetku mletého kardamomu. Dodá pudingu příjemnou kořeněnou chuť