Dneska se přesuneme na jiný kontinent. Upečeme si totiž Mandazi, africké koblížky. Je to taková obdoba českých koblížků. Afriké Mandazi obsahují koření jako je mletý kardamom a muškátový oříšek. Také jsou o něco menší a neplněné. Většinou se podávají k snídani, společně s kávou nebo čajem. Čaj se podává s mlékem, stejně jako v Anglii. Kromě tohoto receptu mám pro vás ještě jeden dárek. Na konci článku najdete úžasnou kuchařku plnou afrických receptů. Připravit si tak můžete kaši Ugali, Mukimo, Yétissé a další tradiční pokrmy. Co se pod těmito názvy skrývá, zjistíte v kuchařce. Už jsem většinu vyzkoušela a vše bylo vynikající.
Teď se ale už půjdeme přesunout k receptu. Co budete na přípravu Mandazi potřebovat?
- 450-500g hladké mouky
- 160g plnotučného mléka/neslazeného kondenzovaného mléka nebo mléka kokosového*
- 125g teplé vody (125ml)
- 100g krupicového cukru – lze nahradit i třtinovým
- 30g strouhaného kokosu
- 1 vejce vel. M (45 gramů)
- 7 gramů sušeného droždí = 1 sáček
- 1 lžička mletého kardamomu
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku nebo skořice (nebo oboje)
- ½ lžičky soli
- +olej na smažení
*kokosové mléko použijte light. Plnotučné je moc husté. Mléko musí být tekuté. Kokosové mléko kupuji nejraději v Lidlu. Oproti jiným je levnější a přitom mi chutná ze všech nejvíce.
Postup:
- V míse smíchejte mléko, teplou vodu, sůl, cukr a sušené droždí. Nechte 5 minut odpočinout.
- Nyní můžete přidat zbytek surovin. Mouky zatím použijte jen 450 gramů.
- Vypracujte těsto. Těsto nemá lepit, pokud lepí, přidejte zbytek mouky. Já jsem nakonec použila všechnu mouku, tedy 500 gramů hladké mouky.
- Zakryjte utěrkou a nechte 1-2 hodiny kynout.
- Připravte si pomoučněný vál. Těsto v míse promíchejte a vyklopte na moukou posypanou plochu.
- Vyválejte 3cm silné těsto do tvaru obdélníku nebo čtverce. Nožem pak těsto rozkrájejte na trojúhelníčky jako jsou na fotce. Vše je připraveno a můžeme začít smažit.
- V pánvi zahřejte olej (asi tak 250ml). Koblížky smažte dozlatova. Z každé strany se pečou 3-4 minuty, poté je obraťte. Teplotu nedávejte na maximum. U vysoké teploty by koblížky byly uvnitř syrové.
- Upečené koblížky dejte na papírový ubrousek, ať do sebe vsákne přebytečný olej.
TRIK – aby se koblížky pěkně nafoukly. Těsto dejte do rozpáleného oleje. Po pár sekundách otočte. Lepší je také použít vyšší vrstvu oleje.
Poznámka: Já jsem na sklokeramice nastavila 7. stupeň z 9. Bylo to akorát.
Podávejte samotné, sypané moučkovým cukrem nebo je rozřízněte a potřete džemem.
TIP: máte doma málo oleje? Použijte hodně malou pánev. Vrstva oleje bude vyšší. Koblížky smažte postupně. Mě se do pánve vešly 3 kusy. I tak jsem ale měla za chvilku hotovo😊.
A teď ten slíbený dárek:
Tady je kuchařka afrických receptů ke stažení. Najdete v ní recepty z Keni a Guinei. Pro stáhnutí klikněte na tento odkaz: