Dneska se přesuneme na jiný kontinent. Upečeme si totiž Mandazi, africké koblížky. Je to taková obdoba českých koblížků. Afriké Mandazi obsahují koření jako je mletý kardamom a muškátový oříšek. Také jsou o něco menší a neplněné. Většinou se podávají k snídani, společně s kávou nebo čajem. Čaj se podává s mlékem, stejně jako v Anglii. Kromě tohoto receptu mám pro vás ještě jeden dárek. Na konci článku najdete úžasnou kuchařku plnou afrických receptů. Připravit si tak můžete kaši Ugali, Mukimo, Yétissé a další tradiční pokrmy. Co se pod těmito názvy skrývá, zjistíte v kuchařce. Už jsem většinu vyzkoušela a vše bylo vynikající.

Teď se ale už půjdeme přesunout k receptu. Co budete na přípravu Mandazi potřebovat?

 

  • 450-500g hladké mouky
  • 160g plnotučného mléka/neslazeného kondenzovaného mléka nebo mléka kokosového*
  • 125g teplé vody (125ml)
  • 100g krupicového cukru – lze nahradit i třtinovým
  • 30g strouhaného kokosu
  • 1 vejce vel. M (45 gramů)
  • 7 gramů sušeného droždí = 1 sáček
  • 1 lžička mletého kardamomu
  • ¼ lžičky mletého muškátového oříšku nebo skořice (nebo oboje)
  • ½ lžičky soli
  • +olej na smažení

*kokosové mléko použijte light. Plnotučné je moc husté. Mléko musí být tekuté. Kokosové mléko kupuji nejraději v Lidlu. Oproti jiným je levnější a přitom mi chutná ze všech nejvíce.

Postup:

  1. V míse smíchejte mléko, teplou vodu, sůl, cukr a sušené droždí. Nechte 5 minut odpočinout.
  2. Nyní můžete přidat zbytek surovin. Mouky zatím použijte jen 450 gramů.
  3. Vypracujte těsto. Těsto nemá lepit, pokud lepí, přidejte zbytek mouky. Já jsem nakonec použila všechnu mouku, tedy 500 gramů hladké mouky.
  4. Zakryjte utěrkou a nechte 1-2 hodiny kynout.

  1. Připravte si pomoučněný vál. Těsto v míse promíchejte a vyklopte na moukou posypanou plochu.
  2. Vyválejte 3cm silné těsto do tvaru obdélníku nebo čtverce. Nožem pak těsto rozkrájejte na trojúhelníčky jako jsou na fotce. Vše je připraveno a můžeme začít smažit.

  1. V pánvi zahřejte olej (asi tak 250ml). Koblížky smažte dozlatova. Z každé strany se pečou 3-4 minuty, poté je obraťte. Teplotu nedávejte na maximum. U vysoké teploty by koblížky byly uvnitř syrové.
  2. Upečené koblížky dejte na papírový ubrousek, ať do sebe vsákne přebytečný olej.

TRIK – aby se koblížky pěkně nafoukly. Těsto dejte do rozpáleného oleje. Po pár sekundách otočte. Lepší je také použít vyšší vrstvu oleje.

Poznámka: Já jsem na sklokeramice nastavila 7. stupeň z 9. Bylo to akorát.

 

Podávejte samotné, sypané moučkovým cukrem nebo je rozřízněte a potřete džemem.

 

TIP: máte doma málo oleje? Použijte hodně malou pánev. Vrstva oleje bude vyšší. Koblížky smažte postupně. Mě se do pánve vešly 3 kusy. I tak jsem ale měla za chvilku hotovo😊.

 

A teď ten slíbený dárek:

Tady je kuchařka afrických receptů ke stažení. Najdete v ní recepty z Keni a Guinei. Pro stáhnutí klikněte na tento odkaz:

Ebook: Africké recepty

 

 

 

 

Mukimo – kaše z brambor, hrášku a kukuřice (Afrika)