Malinovou omáčku si můžete snadno a rychle připravit z čerstvých i mražených malin. Stačí pět minut a je hotovo. Používám jí na lívance, palačinky, vafle a k přelití dezertů namísto polevy. Také na zmrzlinu jako toping nebo na polití pancotty.
Chuť malin se hodí snad ke každému sladkému jídlu a proto mám v mrazáku vždy pořádnou zásobu. Omáčku si můžete připravit i dopředu a po jednotlivých dávkách zamrazit. Až jí budete potřebovat, stačí jí znovu zahřát. Omáčku je možné podávat teplou nebo studenou. Já osobně jí mám nejraději teplou.
A víte k čemu jí můžete ještě použít? Na přípravu horkých malin se šlehačkou a zmrzlinou. Stačí dát do poháru horkou omáčku, na to vanilkovou zmrzlinu a ozdobit šlehačkou:-).
SUROVINY
- 500g malin (čerstvých nebo mražených)
- 150g krupicového cukru
- 50ml vody
- 40g kukuřičného škrobu*
*použít jde i vanilkový puding. Dodá omáčce příjemnou vanilkovou chuť. Kukuřičný škrob kupuju na Kutilov.cz a to proto, že prodávají velké balení a to se vyplatí více, než ty malé sáčky, které prodávají v obchodě. Škrob používám i na zahuštění omáček nebo nápojů jako je třeba horká čokoláda.
PŘÍPRAVA
- Maliny spolu s cukrem přiveďte k varu. Klidně je můžete dát do hrnce mražené, během chvilky povolí.
- Kukuřičný škrob rozmíchejte ve vodě a dobře promíchejte. Za stálého míchání vlijte do vroucí směsi. Uvidíte, že omáčka začne okamžitě houstnout.
- Míchejte a zahřívejte po dobu 5 minut.
- Propasírujte přes síto nebo plátýnko. Tento krok je volitelný. Třeba na vafle, lívance a jiné dezerty zrníčka v omáčce nechávám, protože mi nevadí. Některé recepty mám ale raději bez.
Trvanlivost: v lednici 1 týden, v mrazáku 3 měsíce
Tip na maliny za dobrou cenu
Berry servis – každý rok pořádají samosběr malin. Cena je okolo 99Kč/kilo. Kromě toho firma prodává i mražené maliny, takže si je můžete koupit, pokud se vám s nimi nechce sbírat.
Další jsem objevila v Icelandu (Vysočany, Říčany…) – mají velkou nabídku mraženého ovoce a vždycky za skvělou cenu. Často mají i akce, kdy to vyjde ještě levněji.