Makové mléko je další z velice chutných rostlinných mlék, které si doma můžete vyrobit. Je vhodné pro vegany i pro osoby s intolerancí laktózy nebo alergií na mléko.

Je to jedno z nejchutnějších mlék, jaké si doma můžete vyrobit. Není divu, že je tak oblíbené. Chutná jako makové buchty, kdyby měly podobu mléka, a právě to mě na něm neskutečně baví. Jarda i já jsme si tohle mléko hned zamilovali.

 

O makovém mléku

Makové mléko je vhodné na pečení jako náhrada za mléko kravské, ale i do kaší, smoothie a dalších receptů. U mě nejčastěji skončí tak, že ho vypiju samotné😊. Mléko má vysoký obsah vápníku (vyšší než kravské mléko), který z něj dělá rekordmana mezi mléky. Teď nevím, jestli si to pamatuju správně, ale je to myslím že 10x více vápníku oproti mléku kravskému. A to mi rodiče říkaly, že mám pít mléko, kvůli vápníku a ono ho tam ve skutečnosti ani moc není…zajímavé.

Je krémové, smetanové, a hlavně i dobře stravitelné. Neobsahuje laktózu, takže je takové odlehčené. Kromě skvělé chuti je tu i pár dalších důvodů, proč mléko pravidelně zařadit do jídelníčku – makové mléko má uklidňující účinky, pomáhá ulevit při bolesti hlavy a pomůže vám i při nespavosti. Ať už pro jeho vynikající chuť nebo jeho výhody určitě makové mléko stojí za vyzkoušení. Pojďme se tedy podívat na recept:

 

Na 1 litr mléka budete potřebovat:

  • 150g mák mletý (ale celý bude taky fungovat)
  • 1 litr vody
  • Něco k oslazení – třtinový cukr, kokosový cukr, datle (4-6) či jiné oblíbené sladidlo

 

PŘÍPRAVA

  1. Mák přes noc nebo na minimálně 8 hodin namočte v litru vody. Použít lze mák mletý i celý. Lepší volbou je mák mletý, protože se do vody uvolní více prospěšných látek a také vám usnadní mixování. Jen si dávejte pozor, aby nebyl mák žluklý – v ideálním případě si ho před přípravou mléka sami namelte, pokud tu možnost máte.
  2. Vodu s mákem přelijte do mixéru a rozmixujte.
  3. Mléko přeceďte přes jemné síto nebo látkový sáček. Mák je rozmixovaný na velmi malá zrníčka, která vás mohou při pití potrápit. Jemné síto si s nimi většinou poradí, ovšem nejlepší volbou je sáček na přípravu rostlinných mlék anebo plátýnko.
  4. Z mletého máku vymačkejte co nejvíce mléka.
  5. Mléko podle chuti oslaďte. Pokud budete mléko sladit datlemi, přidejte je hned na začátku a společně s mákem rozmixujte.
  6. Přelijte do čisté lahve a uložte do lednice

 

Použití: Na pečení, do smoothie, smoothie bowl, kaší… Mléko používám na pečení anebo do studené kuchyně. Zatím jsem s ním ještě nevařila, takže jestli někdo budete zkoušet, budu moc ráda za zprávu, jak to dopadlo😊.

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 2-3 dny

 

TIP: mák který vám po rozmixování zbyl můžete použít na pečení, do makové náplně, smoothie či kaše.