Loupáky s horkým kakaem patří mezi mé nejoblíbenější snídaně. Už od dětství dávám přednost sladkým snídaním a zatím se na tom nic nezměnilo.
Když nepočítám kynutí, zaberou vám tihle krasavci jen pár minut a za ty to rozhodně stojí:-). Na domácí loupáky budete potřebovat jen základní suroviny jako je mouka, mléko, vejce nebo droždí. Používám sušené droždí, není pak cítit v pečivu a snad se mi ještě nikdy nestalo, že bych zkazila kvásek.
Odměnou vám budou voňavé a čerstvé loupáčky k snídani nebo svačině. Hrnek horkého kakaa a snídaně je kompletní!
SUROVINY
- 400g hladké mouky
- 180ml vlažného mléka
- 80g cukru moučky
- 70g rozpuštěného másla
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 vanilkový cukr
- 1 žloutek na potření
- mák na posypání (celý)
PŘÍPRAVA
- Z vlažného mléka, sušeného droždí a lžičky cukru vypracujte udělejte kvásek: smíchejte a nechte 10 minut stát.
- Přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte těsto.
- Těsto nechte kynout 1 hodinu ideálně na nějakém teplém místě.
- Nyní si těsto rozdělte na 8 kousků které vyválíte na tenký ovál (cca 15 centimetrů).
- Těsto zarolujte a trochu okraje poválejte, aby byly tenčí než celý rohlík. Na závěr ještě loupáky zahněte do tvaru písmene C.
- Loupáky položte na plech vyložený pečícím papírem a nechte dalších 30 minut vykynout.
- Před pečením nezapomeňte loupáky potřít rozšlehaným žloutkem a posypat mákem.
- Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 15-20 minut. Že jsou loupáky hotové poznáte podle krásně hnědé barvy, které žloutek vytvoří.
Tip
Jistě jste si všimly, že jsem nepoužila pečící papír. U normálního plechu bych ho samozřejmě použila. O Vánocích jsem si ale pořídila nepřilnavý plech (asi se tomu říká jinak, ale já tomu říkám nepřilnavý povrch). Už jsem na něm pekla několik druhů pečiva, sušenky, kokosky a další. Opravdu se k němu nic nepřilepilo a pečení zůstal plech čistý nebo stačil otřít.
Více info o plechu s nepřilnavým povrchem
Skladování: při pokojové teplotě nebo v lednici
Trvanlivost: 3-4 dny. Pokud loupáky ztvrdly dejte je rozehřát do mikrovlnky nebo trouby.
Cena: za 10 loupáků: cca 25 Korun
Jak loupáky uchovat déle měkké?
Skladuji je v pytlíku na chleba od Wrap up ve kterém díky speciálnímu obalu vydrží všechno déle. Kromě toho chrání pečivo přes vznikem plísně.
Více se tomu věnuji v tomto článku: Pytlík na chleba Wrap up