Loupáky s horkým kakaem patří mezi mé nejoblíbenější snídaně. Už od dětství dávám přednost sladkým snídaním a zatím se na tom nic nezměnilo.

Když nepočítám kynutí, zaberou vám tihle krasavci jen pár minut a za ty to rozhodně stojí:-). Na domácí loupáky budete potřebovat jen základní suroviny jako je mouka, mléko, vejce nebo droždí. Používám sušené droždí, není pak cítit v pečivu a snad se mi ještě nikdy nestalo, že bych zkazila kvásek.

Odměnou vám budou voňavé a čerstvé loupáčky k snídani nebo svačině. Hrnek horkého kakaa a snídaně je kompletní!

SUROVINY

  • 400g hladké mouky
  • 180ml vlažného mléka
  • 80g cukru moučky
  • 70g rozpuštěného másla
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 žloutek na potření
  • mák na posypání (celý)

PŘÍPRAVA

  1. Z vlažného mléka, sušeného droždí a lžičky cukru vypracujte udělejte kvásek: smíchejte a nechte 10 minut stát.
  2. Přidejte zbytek ingrediencí a vypracujte těsto.
  3. Těsto nechte kynout 1 hodinu ideálně na nějakém teplém místě.
  4. Nyní si těsto rozdělte na 8 kousků které vyválíte na tenký ovál (cca 15 centimetrů).
  5. Těsto zarolujte a trochu okraje poválejte, aby byly tenčí než celý rohlík. Na závěr ještě loupáky zahněte do tvaru písmene C.
  6. Loupáky položte na plech vyložený pečícím papírem a nechte dalších 30 minut vykynout.
  7. Před pečením nezapomeňte loupáky potřít rozšlehaným žloutkem a posypat mákem.
  8. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 15-20 minut. Že jsou loupáky hotové poznáte podle krásně hnědé barvy, které žloutek vytvoří.

 

Tip

Jistě jste si všimly, že jsem nepoužila pečící papír. U normálního plechu bych ho samozřejmě použila. O Vánocích jsem si ale pořídila nepřilnavý plech (asi se tomu říká jinak, ale já tomu říkám nepřilnavý povrch). Už jsem na něm pekla několik druhů pečiva, sušenky, kokosky a další. Opravdu se k němu nic nepřilepilo a pečení zůstal plech čistý nebo stačil otřít.

Více info o plechu s nepřilnavým povrchem

Skladování: při pokojové teplotě nebo v lednici

Trvanlivost: 3-4 dny. Pokud loupáky ztvrdly dejte je rozehřát do mikrovlnky nebo trouby.

Cena: za 10 loupáků: cca 25 Korun

 

Jak loupáky uchovat déle měkké?

Skladuji je v pytlíku na chleba od Wrap up ve kterém díky speciálnímu obalu vydrží všechno déle. Kromě toho chrání pečivo přes vznikem plísně.

Více se tomu věnuji v tomto článku: Pytlík na chleba Wrap up