Letos nám poprvé vyrostla ačokča. Co to vlastně ta ačokča je? Já to před rokem také ještě nevěděla. Je to taková paprikookurka – chutná jako okurka s paprikou dohromady a to mě na ní strašně baví. Kromě toho nám z pár semínek vyrostlo tolik ačokči, že pomalu nevíme co s ní:-).
Takhle ačokča vypadá:
Tohle byla taková improvizace, protože jak jsem psala výše, máme jí nějak moc a chceme ji spotřebovat:-). Udělala jsem z ní taková lodičky plněné zakysanou smetanou. Klidně ale můžete místo zakysanky použít třeba Lučinu, čerstvý sýr nebo nějakou pomazánku.
Uvnitř ačokči jsou semínka. Světlá semínka vyhoďte, ty černá usušte a schovejte do dalších let. Takto vypadají semínka.
Jsou dost jedinečná, co říkáte?
Suroviny
- Ačokča
- Zakysaná smetana nebo sýr palouček/Lučina
- Sůl
- Pepř
- Strouhaný eidam
- Červený pepř
Chutnější jsou malé ačokči, než ty velké.
Ačokču dobře umyjte a osušte.
Zakysanou smetanu nebo čerstvý sýr smíchejte s troškou soli a pepře. Ačokči rozpulte, vydlabete semínka a naplňte připravenou směsí.
Nakonec posypte strouhaným sýrem. Já jsem je ještě posypala čerstvě namletým červeným pepřem.