Lněné krekry ze čtyř druhů semínek. Tento recept se od ostatních krekrů dost liší. Krekry jsou totiž vyrobené pouze ze semínek a vody! Kde je ta mouka? Nikde. Lněná semínka mají schopnost vázat na sebe vodu a stejně tak i chia semínka. Když těsto necháte odstát, nabude do podoby gelu. Pečením gel vysušíte a tím vytvoříte těsto. Bála jsem se, že to nebude fungovat, ale ono to funguje. Krekry jsou křupavé, mají dlouhou trvanlivost a jsou skvělou náhradou za pečivo. A má to ještě jednu výhodu: jsou bez lepku!

 

 

Budete potřebovat:

  • 240g vody
  • 120g lněných semínek
  • 40g bílého loupaného sezamu
  • 35g chia semínek
  • 30g dýňových semínek – loupaných
  • 1 lžička mořské soli

 

Příprava:

Lněná semínka dejte do mixéru nebo jiného přístroje a rozmixujte na prášek. Stačí 1-2 minuty, jde to velice snadno.

Vodu, mletý len, semínka a sůl dejte do mísy a vypracujte z nich těsto. Jde to rychle, protože se nejedná o klasické těsto. Těsto bude tekutější, než je u těst na krekry zvykem. Vše jste udělali správně, tak to má být.

Těsto zakryjte a nechte 30 minut odstát. Semínka mezitím do sebe natáhnout vodu, zgelovatí a těsto ještě zahustí.

Nyní vyložte velký plech pečícím papírem a těsto na něj pomocí lžíce rozetřete. Je to dávka na 1 plech.  Pokud to nejde, použijte druhý pečící papír. Těsto s ním zakryjte a lžící rozetřete do všech stran. Poté pomalu pečící papír stáhněte.

Vložte do předehřáté trouby na 180 stupňů: střední plech. Pečte 30-35 minut. Doba se může lišit. Výsledkem budou pěkně křupavé krekry.

Po vychladnutí krekry nalámejte nebo nakrájejte a uložte do uzavíratelné dózy.

 

Dají se jíst samotné, namísto pečiva nasladko i slano, také jako příloha. Pro použití na sladko je lepší vynechat sůl při jejich výrobě:-).

 

Skladování: při pokojové teplotě

Trvanlivost: velice dlouhá. Pokud se k ni nedostane vlhkost mělo by to být několik měsíců