Zase jsem experimentovala s tsampou a zkusila z ní udělat něco nového. Vymýšlení receptů mě neskutečně baví. Líbí se mi ten pocit, že jsem první, kdo tento recept ochutná:-D. Pokud o tsampě slyšíte poprvé, můžete si přečíst velice zajímavý článek o tom, co to tsampa je: Tsampa – tradiční tibetský pokrm. Ve zkratce se jedná o pražený ječmen, který je namletý na prášek. Tento prášek můžete použít do sladkých i slaných receptů. Má oříškovou chuť, vysoký obsah vlákniny a minimum lepku.

Tentokrát jsem z tsampy udělala lívance. Došly mi vajíčka, a proto jsem jako pojivo použila chia vajíčko. Chia vajíčko používám docela často, a to nejen proto, že mi došla vajíčka, ale také proto, že se snažím používat méně živočišných produktů. Nejsem vegan, ale taky nemusím mít každý den maso. Snažím se používat více rostlinných produktů, a tak občas něco nahradím.

Lívance jsem si dala s jahodovým džem. Akorát jsem ho uvařila, ještě byl horký. To byla dobrota:-P.

 

Suroviny:

  • 160g mléka (může být i rostlinné, například mandlové nebo sójové)
  • 80g tsampy
  • 20g třtinového cukru
  • 15g rozpuštěného ghí
  • 1 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžíce chia semínek (8 gramů) smíchaných s 2 lžícemi studené vody (25 gramů)

Poleva:

  • Jahodová omáčka nebo omáčka z jiného ovoce

 

 

Kypřicí prášek do pečiva

Použila jsem bezfosfátový kypřicí prášek z www.biosfera.cz

 

Chcete tsampu vyzkoušet?

Zadejte na https://shop.protibet.cz/vareni/tsampa-2/ kód VERONIKA15 a získáte 15% slevu na každé balení tsampy. Z tsampy můžete připravit vynikající bramboráčky, kaši, polévku, knedlíčky a jiné sladké i slané recepty. Také s ní zahustit polévku. Je skoro bez lepku a díky tomu je velice dobře stravitelné. Věřím, že vám bude moc chutnat. Já jsem si ji zamilovala a tsampa se stala každodenní součástí jídelníčku:-).

 

Příprava lívanečků:

  1. Chia semínka smíchejte s vodou. Ghíčko krátce zahřejte, ať se rozpustí.
  2. Všechny suroviny dejte do misky a dobře promíchejte.
  3. Nechte 5-10 minut odstát. Těsto bude docela husté. Kdyby bylo husté moc, můžete přidat trochu mléka.
  4. Připravte si pánev, rozpusťte na ni trochu ghí a začněte smažit. Těsto dejte na pánev a pomocí lžíce rozetřete. Těsto je husté, samo se do stran nerozlijte.
  5. Opečte z obou stran dozlatova. Jde to rychle, určitě od lívanců neodcházejte.

 

Podávejte s jahodovým džemem, tvarohem, zmrzlinou, čokoládovou omáčkou anebo jiným oblíbeným topingem.