Tradiční linecké sušenky můžete nechat bez polevy jen posypané moučkový cukrem anebo ji vylepšit polevou. Během chvilky se obyčejné sušenky promění v něco nádherného a uvidíte, že tyto sušenky budou ozdobou každého stolu.

 

Linecké sušenky:

  • 220g hladké mouky
  • 140g změklé hery
  • 80g cukru moučky
  • 4 žloutky
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 lžičky citrónové šťávy

+džem na slepení

 

Bílková poleva:

  • 150-200g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • Potravinářské barvivo pro barevnou polevu

 

 

Sušenky:

  1. Změklou heru utřete s prosátým moučkovým cukrem.
  2. Přidejte zbytek surovin a vypracujte z nich ručně nebo v robotu těsto.
  3. Těsto zabalte a dejte na 2 hodiny nebo přes noc odležet do lednice.
  4. Vál posypte hladkou moukou. Těsto vyklopte a vyválejte podle potřeby. Někdo dělá linecké vyšší někdo tenoučké. Doporučuji ale o něco vyšší, protože na tenké linecké se stačí špatně podívat a je zlomené. Na druhou stranu jak říká můj taťka: alespoň na mě něco zbyde, protože mamka ty rozlámané nejí 😀
  5. Z těsta vykrájejte kolečka nebo jiné tvary. Do půlky vykrojených tvarů můžete udělat díru nebo je nechte bez ní. Každý to dělá jinak
  6. Sušenky podeberte nožem, aby se nezdeformovaly a přeneste je na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaný a vysypaný moukou).
  7. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 7-10 minut (střední rošt)
  8. Sušenky po vychladnutí namažte marmeládou nebo džem a slepte. Pokud je budete polévat necukrujte je ať poleva drží.

 

Bílková poleva:

  1. Moučkový cukr prosijte aby v něm nebyly hrudky, které by znemožňovaly průchod zdobícím sáčkem.
  2. Přidejte bílek a citrónovou šťávu. Polevu dobře promíchejte.
  3. Bílkovou polevu můžete nechat bílou nebo jí rozdělit do více misek a obarvit podle potřeby. K obarvení se hodí jak prášková, tekutá tak i gelová barviva.
  4. Pro vyplnění větších ploch použijte na polevu jen 150 gramů cukru, naopak pro detaily a kontury dejte cukru 200 gramů.
  5. Konzistenci polevy můžete upravit přidáním cukru nebo citrónové šťávy.
  6. Sušenky slepte marmeládou a poté ozdobte polevou. Mžete udělat jen obrysy nebo je vybarvit celé. Kolik barviček použijete je jen na vás. Sušenky ještě můžete posypat zdobením (čokoládové sypání, cukrové hvězdičky, kuličky). Polevu nechte alespoň hodinu schnout. Teprve až bude sušenka suchá uložte sušenky do lednice. Pro jistotu je můžete proložit pečícím papírem, aby se neslepily.
  7. Po nazdobení nechte polevu několik hodin schnout, pak teprve sušenky uložte.

 

Skladování: v chladu: spíž, nebo nějaké chladné místo v bytě. Pro jistotu je prokládám pečícím papírem