Opuncie, známý také jako nopál se řadí mezi kaktusy. Velké zkušenosti s ní nemám, ale nějaké recepty jsem už zkoušela. Jedním z nich je recept na limonádu. Moc mi chutnala, tak vám sem dám recept.
Pozor na trny!
Opuncie má na sobě takové drobné trny – okem nepostřehnutelné, které se vám rádi zabodají do kůže. Oni to dodávají do obchodů očištěné, ale i tak jsem jich vždy měla plnou ruku. V obchodě na plody nesahejte rukama, vezměte si sáček.
Doma si nasaďte rukavice nebo dejte sáček na ruku. Pomocí drsné strany houbičky na nádobí vydrhněte slupku a opláchněte. Houbičku vyhoďte. Opuncii oloupejte a opět opláchněte. Takto je připravená k jídlu či do dalších receptů.
…třeba jsem na ty trny měla smůlu jen já a žádné tam nebudou, ale raději sem vám to sem chtěla napsat.
Něco málo o ní
Toto exotické ovoce není moc známé, což je škoda, protože je vynikající a navíc i velice zdravé. Dužina opuncie je šťavnatá. Jsou v ní semínka, ty jsou jedlá. Jí se pouze dužina.
Je opuncie zdravá?
Má vysoký obsah vitaminu V
Obsahuje také vitaminy skupiny B, draslík, vápník, hořčík a fosfor.
Vysoký obsah vlákniny
Posiluje imunitu
Suroviny
- 45g opuncie – 1ks
- 200ml vody
- 10-20ml citrónové šťávy
- 10-20g cukru
- led
- Volitelně: Pár lístků máty
Postup
Opuncii oloupejte. opatrně vydlabejte a přepasírujte přes síto, abyste se zbavili semínek.
Dužinu rozmixujte s vodou, cukrem a citrónem. Nalijte do sklenice s ledem.
Ozdobte mátou a podávejte