Léto je skoro u konce, ale letní počasí zůstává. Určitě si raději dáte ledový čaj než ten horký. Já také😊. Ledové čaje mám ráda, ale myslím samozřejmě ty doma udělané, a ne ty kupované. Dávám přednost tomu, když ledový čaj obsahuje pouze čaj a případně nějaké ovoce nebo cukr. Nechci tam další konzervanty, éčka a aromat (ani platit předraženou cenu).
Příprava domácího čaje je také ekologičtější. Není balený v pet lahvích, postačí vám džbán nebo konvice😊.
Do čaje můžete přidat i ovoce, třeba jahody
Pojďme se podívat, jak si tento ledový zelený čaj připravit:
Suroviny:
- 250ml horké vody (okolo 70-80 stupňů)
- 1 sáček zeleného čaje nebo 1 lžička sypaného zeleného čaje
- Led
- Volitelně: citrónová šťáva nebo kolečka citrónu pro zvýraznění chuti čaje
- Čekankový sirup nebo třtinový cukr na oslazení.
Zelený čaj
Použila jsem sypaný zelený čaj s ovocem Soursop z www.zdravizesrilanky.cz
Postup:
- Sáček čaje zalijte horkou vodou, ideálně 70-80 stupňů. Čaj nechte 3-4 minuty louhovat a přeceďte nebo vyndejte sáček.
- Když je čaj studený, přidejte sladidlo podle chuti – třtinový cukr, čekankový sirup, levandulový sirup…Dále přidejte pár kostek ledu, ať je čas pěkně studený. Nebo čaj dejte vychladit do lednice.
- Aby měl čaj výraznější chuť, přidávám do něj ještě trochu citrónové nebo limetkové šťávy. Čaj taky můžete podle chuti osladit.
TIP:
Pro jedinečnou květinovou chuť přidejte do čaje 1-3 lžíce levandulového sirupu. Recept na něj najdete tady.
Anebo přidejte pár mražených jahod namísto ledu.
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3 dny.