Horký čaj v létě není přímo ideální a tak se raději uděláme ten ledový. Ochutnala jsem pár čajů z pet lahve, ale kromě Nestea mi nechutnal ani jeden. I tak jsou balené ledové čaje plné cukru, aromat a barviv. Vzhledem k tomu, že se jedná jen o oslazenou vodu s čajem není to zrovna levné.

Není nic jednoduššího než si ledový čaj připravit doma a to zdravěji a nižším obsahem cukru. Já jsem použila brusinkový čaj, ale stačí si jen vybrat z nabídky ovocných čajů příchuť která vám vyhovuje. Některé mohou být kyselejší jako je třeba třešeň, do té už ani citrón nepřidávám. Už se těším jak zase v létě udělám několik lahví do lednice a pak ho budeme popíjet na zahradě.

Ještě jeden tip na závěr. Do čaje přidejte jahody, borůvky nebo jiné ovoce (podle toho co se hodí k dané příchuti) a nechte ho přes noc v lednici. Vynikající!

 

Budete potřebovat:

  • 1 litr vody
  • 4 sáčky brusinkového čaje*
  • 1-2 lžíce cukru
  • 2-4 lžíce citrónové šťávy

*použijte kvalitní ovocný čaj pro výraznější chuť. Levné čaje mají často velice slabou chuť a ledový čaj by mohl být skoro bez chuti.

 

  1. Vodu přiveďte k varu. Nalijte do hrnce/konvice a vložte čajové sáčky. Čaj nechte 10 minut vylouhovat a poté sáčky vyhoďte.
  2. Nyní přidejte cukr a čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu. Míchejte do rozpuštění cukru. Pokud by to bylo málo můžete ještě přidat po vychlazení. Teď ho raději nepřidávejte, protože chutě se ještě budou měnit.
  3. Až bude mít čaj pokojovou teplotu přeneste ho do lednice. Raději ho něčím zakryjte. Po několika hodinách chlazení můžete čaj podávat. Nebo přidejte led a můžete ho podávat hned😊
  4. Podávejte s ledem, plátky citrónu nebo ovoce.