V tomto nápoji jsou hned věci, které miluju – matcha a karamel. Latte se dá připravit i teplé, ale jelikož je venku takové horko, sáhla jsem po studené variantě.
Místo klasického karamelu jsem použila čekankový, který má podstatně nižší množství cukru, a přitom je sladký. Nápoj si tedy můžete udělat kdykoliv na něj budete mít chuť a bez jakýchkoliv výčitek, že je to samý cukr.
A nejen to…věděli jste, že MATCHA podporuje schopnost vašeho těla spalovat tuky? Tak vidíte, tenhle nápoj je prostě nemá chybu😊.
Na 1 latte budete potřebovat:
- 200ml mléka
- ½ hrnku kostek ledu
- 60ml horké vody (max. 70 stupňů)
- 1 lžička Matcha tea IMPERIAL (pravé japonské matcha tea)
- 1 lžíce čekankového karamelu nebo podle chuti
Postup
Matcha tea nasypte do misky nebo hrníčku a zalijte horkou vodou. Já jsem na konvici nastavila 60 stupňů. Teplota vody pro zalití matchy by nikdy neměla přesáhnout 70 stupňů. Pokud máte rychlovarnou konvici, kde to nejde nastavit, je třeba vodu nechat pár minut vychladnout.
Matchu dobře rozmíchejte, aby v nápoji nebyly hrudky. Jelikož je matcha vařící, je lepší pár minut počkat, až trochu vychladne.
Vezměte sklenici a na dno nalijte čekankový karamel. Já jsem dala lžící, protože mám nápoj ráda sladší. Karamel jsem dala i na stěny sklenice, jak to dělají v kavárně…bohužel to na fotkách není moc vidět:-).
Dále do sklenice nasypte led, poté studené mléko a nakonec matchu. Nezapomeňte se pokochat hrou barev, která vznikne po nalití matchy do mléka. Vypadá to nádherně, že?
Před pitím dobře promíchejte.
Poznámky:
- Čekankový karamel – lze nahradit Salko karamelem.
- Mléčná pěna – latte by mělo obsahovat mléčnou pěnu. Já jsem to tentokrát nedělala. Kdo chce, odebere trochu mléka a napění ho (tryskou u kávovaru nebo jiným pomocníkem). Po nalití matchy nápoj touto pěnou ozdobte.
- Na ozdobu se hodí lístky máty
- Při alergii nebo nesnášenlivosti laktózy použijte mléko bezlaktózové
- Veganské latte – stačí kravské mléko vyměnit za rostlinné (mandlové, sójové, ovesné…)