Vietnamská káva je nápoj připravený z kávy, která se nechá překapat rovnou do hrnku se slazeným kondenzovaným mlékem. Tento nápoj je neskutečně dobrý a stojí za vyzkoušení. Protože je léto, připravila jsem si pro vás recept na jeho studenou verzi – ledovou vietnamskou kávu.

Příprava je prakticky stejná. Někdo nechává překapávat kávu rovnou do sklenice s kondenzovaným mlékem a ledem. Mě přijde lepší přidat led až po vychladnutí nápoj. Zkoušela jsem tu první možnost a měla jsem problémy s rozmícháním mléka. Kondenzované mléko totiž na ledu ztuhlo a nešlo rozmíchat. Kávu tedy překapávám rovnou na kondenzované mléko, jako u horké vietnamské kávy, promíchám a až po vychladnutí teprve přidám led.

Ještě jsem chtěla říct, že je důležité použít vietnamskou kávu. Chutná jinak než jiné kávy. Je silnější a má velice zajímavou chuť. Jen s ní bude nápoj chutnat, jak má.

 

Suroviny:

  • 2 lžíce nahrubo mleté kávy, ideálně vietnamské
  • 2 lžíce slazeného kondenzovaného mléka – Salka
  • Led
  • 160ml vroucí vody

 

Vietnamská káva

Vietnamskou kávu kupuji v pražské tržnici Sapa. Je tam prodejna Tamda food. Káva je většinou už mletá, připravená k použití do phin filtru. Káva prodávaná v Tamda food má stejný obal, ale různé síly. Malý nápis vepředu vám napoví, jak silná káva je. Mě více vyhovuje strong než light. Na výběr jsou 3 nebo 4 druhy (zjistila jsem to teprve včera, předtím jsem si těch nápisů nevšimla).

 

Phin filtr

Phin filtr mám z www.kopiluwak.eu. Použijete ho nejen na přípravu vietnamské kávy, ale i jakékoliv jiné. Důležité je namlít kávu hruběji, jinak by mohla sítem propadávat.

 

Video návod:

 

Příprava kávy:

Do hrnku dejte 2 lžíce slazeného kondenzovaného mléka. Nebojte, není to moc, vietnamská káva je docela hořká a chutě se vyváží.

Phin filtr postavte na hrnek. Dovnitř dejte 2 lžíce kávy a na to položte další síto. Poté na kávu nalijte 20ml vroucí vody. Tím kávu zvlhčíte. Po chvilce nalijte zbylých 140ml vroucí vody. Zakryjte pokličkou a nechte pomalu překapat.

Filtr odstraňte, promíchejte a nechte kávu vychladnout.

Poté kávu nalijte do vysoké sklenice, přidejte led a nápoj je hotový.

Dobrou chuť.

Chybí vám brčko?

Zkuste namísto plastového použít pšeničné slámky. Jsou přírodní, ekologické a rozloží se beze zbytku. Více o nich najdete na www.slamky.com