Ovoce a zelenina plná pesticidů nebo drahé bio ovoce? Člověk někdy nemá na výběr. Od kamarádky jsem slyšela, že se natolik vyhýbá stříkanému ovoci, že kupuje jen bio. Na to ale nemá peníze a proto ovoce i zeleninu jí jen výjimečně. To mi nepřijde správné. Ano, samozřejmě je vše v bio, nebo spíše organické kvalitě lepší. Někdy ale bohužel člověk nemá na výběr – peněženka vybere za něj.
Když už si chemicky ošetřené ovoce koupíte, je tu pár věcí, které ušetří tělo zdraví škodlivých látek.
- Nejezte ovoce se slupkou (broskve nebo rajčata nikdo asi loupat nebude, ale okurky, jablka apod. loupejte).
- Dobře ovoce umyjte: to je důležitý krok. Nikdy ovoce nejezte bez umytí, na slupce je toho nejvíc.
- Vybírejte ovoce, zeleninu která od pohledu nevyčnívá svou velikostí nebo jinou nepřirozeností. Někde jsem četla, že mrkev plnou chemie poznáte tak, že má hodně široký střed. Rozhodně mi přijde nepřirozené, když má rajče velikost malého melounu, mrkev je velká jako okurka atd. Nekupuji ani jablka, která na dálku svítí jako dokonale naleštěné zrcadlo. Bohužel lidi, které v obchodě potkávám, přesně tyto vlastnosti přitahují. Tyto obří nablýskaná jablka jsou skoro vyprodaná. Hned vedle nich jsou naše česká jablíčka. Menší, někdy trochu zvrásněná nebo mající jiné nedokonalosti. Těch si nikdo nevšimne ☹
- Po kontaktu se stříkaným ovocem/zeleninou si vždy myjte ruce. Něco vám na nich může ulpět a určitě nechcete, aby se vám to dostalo do pusy nebo na obličej.
- Ovoce, zeleninu skladujte odděleně od ostatních surovin. Lepší je, když se vzájemně nedotýkají.
Právě s druhým bodem bych vám dnes ráda pomohla. Hledala jsem různé způsoby, jak odstranit chemii z povrchu. Nakonec jsem skončila jedlé sody. Pravda je, že soda umí čistit i pleť, podlahu i kuchyň. Proč by tedy nefungovala i na ovoce nebo zeleninu?
Stačí když vše, co chcete umýt dáte do lázně z vody a sody. Po 15 minutách vyndáte a ještě jednou umyjete. Vodu samozřejmě vylijte a pokud máte ovoce/zeleniny více udělejte lázeň novou.
Dělám to přímo před tím, než ovoce sním.
Budete potřebovat:
- 1 litr studené vody
- ½ lžíce jedlé sody
- Velká mísa nebo dřez
Postup:
Ovoce nebo zeleninu neloupejte. Dejte je tak jak jsou do misky ve které jste smíchali jedou sodu s vodou. Nechte 15 minut odležet. Vodu slijte a ovoce dobře umyjte. Na umytí ovoce můžete použít kartáček na ovoce. Oproti rukám nebo houbičce je kartáč na ovoce účinnější.