Je vám vedro a chcete se pořádně osvěžit? V tom případě je pro vás lassí jako dělané. Před několika lety jsem objevila lassi/lassí mezi indickými recepty. Je tolik druhů-mangové, jahodové, s kardamomem, banánové…No a já jsem pak i začala experimentovat a dělala třeba i s kávou nebo matcha čajem😊.

Základem tohoto nápoje je jogurt. Nejraději používám domácí anebo nějaký kvalitní selský jogurt z obchodu. Třeba z nízkotučného mi nápoj ale vůbec nechutnal. Tentokrát jsem si řekla, že bych mohla trochu zvýšit obsah bílkovin a použila jsem proto jogurt řecký. Jedna sklenička tak obsahuje 14 gramů bílkovin. Samozřejmě záleží, jaký řecký jogurt použijete, každý bude mít obsah bílkovin trochu jiný. Kdo chce klasiku, sáhne po výše zmíněném bílém jogurtu:-).

 

Jelikož ráda zkouším nové chutě, použila jsem místo medu něco jiného, a to TONKA cukr. Že to slyšíte poprvé? Já také, je to pro mě úplná novinka.

TONKA CUKR: Jedná se o třtinový cukr smíchaný s práškem z tonka fazolí. Objevila jsem ho na stránkách NaturWay stejně jako další zajímavé suroviny jako je dlouhý pepř, černá havajská sůl a další.

Tahle cukr vypadá:

Už se těším až vše vyzkouším. Rovnou jsem si tam vzala i ten kardamom, protože mi akorát došel. Já kardamom miluju, takže když mi dojde musím nutně co nejrychleji doplnit zásoby:-D.

 

Na 1 lassí budete potřebovat:

  • 140 g řeckého jogurtu (1 vanička), anebo pak selský bílý jogurt
  • 2-3 snítky šafránu
  • 1 lžíce horké vody na namočení šafránu
  • 2-3 tobolky kardamomu
  • 2-3 lžičky Tonka cukru NaturWay

  • Pár kostek ledu/ 100 ml mléka nebo studené vody
  • Špetka mleté kurkumy

 

Postup:

Šafrán zalijte lžící horké vody a nechte 5-10 minut stát. Získáte sytě žlutou tekutinu.

Vše pak dejte do mixéru a rozmixujte. Pro lepší výsledek se mi osvědčil stolní mixér nikoliv ten tyčový. Dělá pěknou pěnu a nápoj je více nadýchaný.

Kdo nechce led přidá cca 100 ml studené vody nebo mléka.

Nalijte do sklenice a podávejte.

 

Poznámky k receptu:

  • Dávám přednost řeckému jogurtu klasickému, a ne tomu nízkotučného. Občas si ho ale také koupím. Přijde mi, že recepty z něj nejsou tak dobré. Tuk je nositelem chuti, a tak se není čemu divit. Pokud se ale snažíte být v kalorickém deficitu anebo hledáte něco méně tučného, je to dobrá volba.
  •  
  • Místo tonka cukru můžete použít libovolné sladidlo. Já ráda používám med, ale hodí se i agáve sirup, třtinový cukr, kokosový cukr, erythritol a další.
  •  
  • S poměrem ledu/mléka/vody můžete libovolně experimentovat. Nápoj můžete udělat hustší anebo naopak více tekutější
  • Když přidáváte mletou kurkumu je dobré přidat i malou špetku pepře. V nápoji ji vůbec nebudete cítit, ale přitom mnohonásobně posílíte účinky kurkumy.
  • Kardamomu dejte maximálně 3 tobolky, je docela výrazný a výsledný nápoj by pak mohl být hořký. Pokud nemáte tobolky, můžete použít i mletý kardamom.
  • Řecký jogurt má trochu výraznější a kyselejší chuť, nápoj je tedy dobré dosladit. Pokud chuť řeckého jogurtu nemáte rádi raději použijte klasický bílý jogurt.