Pečení domácího chleba je zábava, tedy alespoň pro mě. Vždycky si u toho krásně pročistím hlavu. Možná je to i tím, že chleba beru jako plátno a vždycky se na něm nějak vyřádím. Buď na něj kreslím různé obrázky přírodními barvivy jako je modrá spirulina apod. anebo se pustím do vyřezávání. Vzory si vymýšlím anebo se nechám inspirovat na Googlu, stačí zadat bread scoring a vyskočí vám spousta nápadů. Výjimkou nebyl ani tento chléb, jak ostatně vidíte na fotce😊.
Tenhle týden mi přišel nový pytlík na chleba od Wrap up, tak jsem si říkala, že do něj něco upeču, aby nebyl tak prázdný:-D.
Tento kváskový chléb peču už po několikáté a vždycky obrovská spokojenost. Na první pokus jsem zkoušela přidat do chleba sušený kvásek (prodává Dr. Oetker), byl to dobrý chléb, ale z čerstvého kvásku je chleba přeci jen chutnější. Sušený kvásek je docela kyselý a v chlebíku je to trochu cítit, pořád je to ale moc dobrý chléb. U chleba z čerstvého kvásku o kvásku ani nevíte, proto ho mám raději. Kváskový chléb má ještě jednu velkou výhodu – má delší trvanlivost.
Kvásek vs. kvásek
Ono je těch kvásků trochu více, není jen kvásek z droždí. Do tohoto receptu budete potřebovat hned 2 druhy kvásku, tak si o nich raději něco málo povíme. Jaké kvásky tedy existují?
Kvásek z mouky a vody:
- Pokud si chcete upéct pravý kváskový chléb, budete potřebovat kvásek z mouky a vody. Kvásek si můžete vyrobit, koupit sušený anebo mražený. Na založení domácího kvásku budete potřebovat minimálně 5 dní, aby se dal použít. Kvásek založíte smícháním mouky s vodou, nechá se kvasit a tím se namnoží kvasinky. Denně se přiživuje opětovným přidáním mouky a vody. Když je kvásek hotový, můžete z něj začít odebírat. Zbytek kvásku se stále udržuje při životě a protože do něj stále něco přidáváte, když se o něj budete starat, měl by vám vydržet velmi dlouho.
- Chleba upečený z tohoto kvásku má delší trvanlivost, než chleba, kde je pouze droždí. I když takhle dobrý chléb asi dlouho nevydrží (počkejte, až ho ochutnáte):-D.
- Kvásek se dá založit z pšeničné, celozrnné či jiné mouky, podle toho, z čeho budete chlebík péct. Dokonce se dá udělat i z bezlepkových směsí.
- Některé kváskové chleby obsahují hned dva druhy kvásku. Tak tomu je i v případě dnešního receptu – obsahuje kvásek z mouky a vody a také kvásek z droždí. Někdo peče kváskový chléb pouze z kvásku, zcela bez droždí. Takový chléb kyne okolo 3 hodin. Kvásek ale musí být kvalitní, jinak chleba nemusí nakynout.
Poznámka: Zatím si kvásek raději kupuji. Sice už toho o založení kvásku vím hodně, ale ještě jsem to sama nezkoušela, protože jak se znám, zapomněla bych ho denně přiživovat a kvásek by umřel. Určitě to ale chci vyzkoušet, až se na to budu cítit:-).
Kvásek z droždí a vody :
- Tenhle rychlý kvásek najdete i v tomto chlebíku, obsahuje totiž hned dva různé kvásky. Připravuje se smícháním vlažné vody se sušeným nebo čerstvým droždím a troškou cukru. Do 10 minut pěkně vzejde a je připravený k použití.
- Voda nesmí být moc teplá, jinak všechny kvasinky v droždí zabijete, kvásek nevzejde a těsto nenakyne.
- Ze sušeného droždí není nutné připravovat kvásek, stačí ho jen smíchat s moukou, přidat další suroviny a vypracovat těsto. Zato z čerstvého droždí je nutné udělat kvásek vždy.
- Kvásek používám například při pečení baget, chleba, pizzy a mnoha dalších receptů.
Kvásek do kynutých těst:
- Připravuje se z trošky mouky, mléka, trošky cukru a droždí. Za pár minut pěkně nabyde a přidá se do těsta. Mouku není nutné přidávat, ale když jí přidáte bude kvásek lépe kynout.
- Stejně jako u výše zmíněného kvásku nesmí být mléko moc teplé, jinak kvásek nevzejde a těsto nenakyne. Stejně funguje i sůl, která se do styku s kvasnicemi nesmí dostat.
- Tento kvásek používám do kynutých buchet, koláčů. apod.
Tak to by byl kvásek, teď bych ještě přidala pár tipů pro ty, kdo si chtějí chleba ozdobit vyřezávanými vzory. Pokud chleba vyřezávat nebudete, přesuňte se k receptu:-).
Jak se vyřezávají vzory do chleba?
Každé těsto na chleba je jiné. Některé se na vyřezávání hodí více, jiné zase méně. Těsto na tenhle chleba je pěkně pevné, takže se to vyřezávalo dobře.
Základem je něco ostrého – nůž se moc nehodí, spíše to bude chtít žiletku. Koupila jsem si sadu žiletek na holení, takovou tu, co používal můj taťka a já se jí vždycky hrozně bála. Nebo se dají koupit sady na vyřezávání dýní, a to také můžete použít. Jde o to, že by ostří mělo projet bez problému těstem, a ne ho táhnout před sebou a různě deformovat. Když to nebudou čisté řezy, nebude výsledek vypadat tak dobře. Na druhou stranu je to chléb pro vás, a ne na nějakou soutěž, takže zkuste, co máte po ruce a uvidíte. Hlavní je se u toho pobavit a, ne udělat nějaké mistrovské dílo. Nakonec je přece nejdůležitější chuť chleba, a ne jak chleba vypadá😊.
Zbytek už si povíme v receptu, na který se teď půjdeme podívat:
Chléb je veganský a neobsahuje laktózu.
Suroviny:
- 200g hladké mouky
- 120g teplé vody
- 1 kvásek z Lidlu (najdete ho v mrazáku)
- 2 lžičky celého kmínu
- 1 a ½ lžičky soli
- 1 lžička krupicového cukru
- 3,5 gramu sušeného droždí (1/2 sáčku)*
*Droždí – Sušené droždí většinou váží 7 gramů, to také používám. Setkala jsem se ale i s 8 i 10 gramy, v tom případě bych použila polovinu balení. U mě to byla přesně půlka balení, a protože jsou všechna nehledě na velikost určená na 500 gramů mouky, tak by to mělo být stejné.
Pomůcky: Hladká mouka, vál, nízký plech, pečící papír
Kvásek
Kvásek na chleba jsem objevila v Lidlu. Jinde jsem ho zatím ještě neviděla. Mají ho v mrazáku a stojí do 40 korun. Omlouvám se, ale teď si nemůžu vzpomenou, kolik přesně stojí. V létě mi totiž Jarda nakoupil asi 10 kvásků, protože byli v akci za 20 korun, tak nevím, kolik stojí za plnou cenu.
Kvásek se po rozmrznutí rovnou přidá do těsta. Vypadá jinak, než ten domácí, ale nemusíte se být. Chleba z něj se mi vždycky povedl a byl vynikající.
Postup:
Kvásek je mražený, nejdříve ho tedy budete muset nechat rozmrazit. Na obalu sice píšou, že ho máte nechat hodinu povolit, ale to nestačí v žádném případě. Rozmrznutí trvá spíše několik hodin. Já si ho vždycky na noc dám do lednice a ráno vyndám na linku, dokud nemá pokojovou teplotu. Podle mě by se studený do těsta dávat neměl, protože by těsto nemuselo tak dobře nakynout.
Ještě jsem chtěla napsat, že je lepší mražený kvásek vyndat z vaničky a dát ho na talířek nebo do nějaké misky. Ta plastová vanička má totiž vroubky a rozmražený kvásek se k ní přilepí a pak se z ní docela špatně dostává. Z talířku ho seškrábnete a je to😊.
Máte rozmražený kvásek? Tak jdeme na to:
- Jako první si připravte kvásek z droždí. Sušené droždí rozmíchejte v teplé vodě a přidejte i lžičku cukru. Cukr pomůže kvásku vzejít, podporuje růst kvasinek. Ze sušeného droždí se sice kvásek nemusí připravovat, ale je to lepší. Někdy se stane, že když smícháte droždí s moukou, těsto nemusí nakynout. Takhle vidíte, když vám vzejde kvásek, máte jistotu, že je všechno v pořádku. Poznámka: Vodu použijte teplou, ale ne vařící. Nesmí vás při dotyku pálit, jinak by mohla kvásek zničit. Jestli kvásek nevzejde (nezvětší objem), raději připravte nový.
- Dále do velké mísy dejte hladkou mouku, sůl, kmín a přidejte i vzešlý kvásek z droždí. Přidejte kvásek z vaničky a poté v robotu 3 minut prohněťte. Nebo použijte vařečku. Těsto docela lepí, takže vyloženě rukama by to asi nešlo.
- Těsto zakryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout. Nastavte si minutku, protože přesný čas je důležitý.
- Připravte si dobře pomoučněný vál a vykynuté těsto na něj vyklopte. Posypte ho moukou, ať nelepí a uplácejte z něj bochánek. Položte ho na plech vyložený pečícím papírem. Uprostřed byl vysoký cca 3,5-4cm – udělal jsem z těsta kouli a pak jsem ho trochu roztáhla do stran.
- Pokud chcete chleba ozdobit řezáním, tak teď nastal ten správný čas. Aby vzory pěkně vynikly, nejdříve chléb posypte hladkou moukou. Dejte ji do jemného síta a z výšky asi 40cm v tenké vrstvě chléb posypejte. Samozřejmě to jde i bez mouky, jestli ji tam nechcete, tak ji vynechte, ale takhle pěkně vynikne tmavá barva těsta v kombinaci z bílou moukou.
- Ostrou žiletkou (opatrně) chlebík ozdobte. Já jsem ho rozdělila čárami stejnými, jako když krájíte pizzu a pak do nich udělala malé rovné čárky. Řezy byly asi 0,3mm hluboké.
- Chléb nechte kynout 50 minut (nastavte si minutku). Před koncem kynutí už dejte rozpálit troubu. V receptu na obalu kvásku bylo napsané – péct chleba 2 minuty na 240 a pak 25-35 minut na 220 stupňů. Já chléb peču na 210 stupňů 30 minut ve středu trouby. U toho prvního se mi horní část vždycky připálila, ale třeba to bude u vaší trouby jiné.
- Správně upečený chléb se prý pozná podle toho, že při zaklepání na spodní část zvoní. Já to zase poznám tak, že mi zazvoní minutka nastavená na 30 minut a chleba byl zatím vždycky dobře upečený:-D.
- Chlebík přeneste na děrovanou podložku, na které ho nechte vychladnout. Já mám kovovou podložku a používám ji i na polévání dortů nebo zákusků. Na rovné podložce nebo pečícím papíru se chleba zespod zapaří a když ho pak někam uložíte, může zplesnivět.
- Chleba nechávám před uložením vychladnout několik hodin.
Jak chlebík uchovat, aby co nejdéle vydržel?
Všechno pečivo dávám do Wrap up pytlíčků. Mám doma několik velikostí, dají se totiž koupit v různých velikostech, také na kulatý chléb, oválný, a dokonce mají i obal na bagetu.
Tenhle týden mi akorát přišel nový pytlík na malý kulatý chléb. Říkala jsem si, že do něj hned musím něco upéct:-D.
Materiál je funkční, mám vyzkoušeno, že v něm chlebík vydrží mnohem déle, než když jsem ho dávala do utěrky anebo igelitového sáčku. Pytlíky jsou částečně prodyšné, a proto v nich pečivo neplesnivý. Mimochodem mají i různé vzory, takže se vám budou hodit do kuchyně. Já jsem si vybrala levanduli, kterou miluju.
Pytlíky jsem testovala, abych věděla, jaký je to v porovnání se sáčkem nebo utěrkou rozdíl. Testování najdete v tomto článku: Pytlíky na pečivo Wrap up.
Poznámky k receptu:
- U prvního i druhého kynutí si nastavte minutku na daný počet minut, protože když ho necháte překynout, je pak takový kyselé (je cítit kvásek).
- Dodržujte dobu kynutí – nejdříve hodinu, pak udělat bochánek a pak 50 minut. Když jsem dobu zkrátila, byl chleba tvrdší a při prodloužení jsem zase cítila kvásek, chleba byl takový kyselý.
- Nikdy chleba neukládejte teplý.
- Doba pečení se u jednotlivých trub bude lišit. Až najdete tu správnou, hlavně si to napište😊.
- S krájením počkejte, až chleba vychladne. Z chleba se vypaří poslední zbytky vody a zůstane pěkně nadýchaný chleba. Když ho budete krájet mokrý, může se těsto někde ještě trochu slepit a chléb nebude tak nadýchaný.
- Je to menší chléb, ale zase moc dobrý. Není to sice tak levné, jako si udělat chleba jen z mouky, vody a droždí, ale stojí to za to. Kváskový chléb je navíc lépe stravitelný.
Dobrý večer paní Veroniko,
zvědavost mě zavedla až k Vám a jsem tomu ráda. I když jsem už v letech, taky ráda experimentuji, když mám čas. Zaujaly mě ječné recepty. S novými surovinami na trhu se dá vyloženě čarovat. Sem tam si upeču taky chleba. Někde jsem potkala recepty, kde se dá část pšeničné mouky nahradit špaldovou, pohankovou, žitnou, ap. , ale i ječnou. Pokaždé jiná chutˇ.
Moc Vám fandím.
Hezké a zdravé dny.
Stehlíková
Dobrý den
Jsem moc ráda, že jste ke mě na blog zavítala. Jsem ráda, že se vám recepty líbí. Máte naprostou pravdu, na trhu je obrovský výběr potravin a člověk už ani pomalu neví, co si má vybrat:-D. Samozřejmě jsem za to ráda, protože o to více receptů mohu připravit.
Ohledně té mouky souhlasím. Také jsem viděla plno receptů, kde část mouky nahradily jinou. Některé se dají použít i samotné (u chleba asi ne, spíše v jiných receptech) – hodně používám pohankovou, cizrnovou, rýžovou, špaldovou…. Jídlo s nimi chutná zase jinak, tak je prima je střídat:-).
Držím palečky v dalším experimentováním. Ať se recepty daří:-)
Krásný den
Veronika