Během nouzového stavu jsem se pustila do pečení víc, než kdy dřív. Začala jsem zkoušet nové recepty jako je pečivo bez droždí, různé krekry a také kváskový chléb. O kváskovém chlebu jsem toho slyšela hodně, ale ještě nikdy v životě jsem ho neměla. Teda možná měla, ale nevím o tom😊.
Každý měsíc si objednávám Superbox. Je to bedýnka plná produktů, které jsou nově na trhu. Mezi novinkami mi přišel i kvásek v prášku pro přípravu kváskového chleba od firmy Dr. Oetker. Hned jsem ho musela vyzkoušet.
Jaký je výsledek?
Chlebík je pěkně měkký, nadýchaný. Má lehce nakyslou vůni a chuť – to bude ten kvásek. Já jsem s chutí spokojená. Přijde mi, že oproti chlebu bez kvásku je měkčí, což mi vyhovuje. Pravda je, že takhle měkký chlebík se mi doteď nepovedlo udělat.
Chtěla jsem porovnat, jak dlouho vydrží oproti chlebu bez kvásku. Všichni kolem mě říkají, že kváskový chléb vydrží déle. Bohužel jsme ho do 3 dnů snědli. Ještě mám ale jeden kvásek, který mi dala mamka (taky objednává Superbox). Až ho příště budu dělat, zkusím kousek nechat a uvidíte, jak dlouho vydrží😊.
Suroviny:
- 400g vlažné vody
- 350g hladké mouky
- 150g celozrnné žitné mouky
- 10g soli (1 a1/2 lžičky)
- 1 sáček kvásku od Dr. Oetkera
- 1 lžička celého kmínu
- 1 lžička třtinového cukru
Kvásek od Dr. Oetkera
Je to kvásek v prášku. Měli byste ho sehnat u sušeného droždí v Supermarketu. Foto kvásku je na úvodní fotce.
Postup:
- Ve velké míse smíchejte kvásek, obě mouky, sůl, kmín a cukr. Postupně přidávejte 400 gramů vlažné vody.
- Ručně nebo v robotu prohněťte.
- Přikryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout.
- Po vykynutí těsto propracujte a přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Udělejte kulatý nebo oválný bochník.
- Povrch chleba potřete vodou. Přidat můžete i semínka, kmín apod.
- Chléb nechte kynout další hodinu.
- Ke konci si dejte předehřát troubu na 220 stupňů. Plech vložte na střední rošt a pečte 15 minut. Poté teplotu ztlumte na 190 stupňů. Pečte dalších 30 minut. Celkem tedy 45 minut.
Vyndejte a nechte zcela vychladnout.
Aby se chléb nezapařil, dejte ho na mřížku.
Jak chleba skladovat?
Chleba nejdříve nechte několik hodin vychladnout. Musí být zcela vychladlý, jinak by se mohla vytvořit plíseň.
Na skladování chleba i ostatního pečiva používám jedině Wrap up. Je to funkční obal na pečivo. Testovala jsem ho už mnohokrát a vše mi v něm vydrželo déle, než v utěrce nebo igelitu. Má i protiplísňovou úpravu.
Více o Wrap up obalu najdete v tomto článku: Test pytlíku na chleba Wrap up.