Připravte si chutný a zdravý nápoj z kurkumy, citrónu a zázvoru. Nápoj má mimo vynikající chuť i detoxikační účinky a je skvělým pomocníkem při hubnutí. Kurkuma má silně protizánětlivé účinky, takže ho můžete užívat i když na vás něco leze nebo už vás nemoc přemohla. Ať už máte chřipku nebo angínu, kurkuma si s ní skvěle poradí a uleví vám od příznaků. Možná si říkáte proč je v nápoji pepř a mimochodem nebojte, vůbec ho v něm neucítíte. Černý pepř se přidává ke kurkumě pro posílení účinků a pomáhá tak tělu využít výhody kurkumy. Kurkumin je rozpustný v tucích a proto před nebo po vypití nápoje snězte lžičku kokosového olej pro získání maximálních benefitů nápoje anebo ho přidejte přímo do nápoje.

Surovin

  • 1 litr domácího kokosového mléka (recept dole)
  • 2 lžičky mleté kurkumy
  • 4 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru (cca 8 cm zázvoru)
  • Šťáva ze 2 citronů
  • 1/4 lžičky černého pepře

Volitelně:

 med, třtinový cukr nebo jiné sladidlo (použila jsem 2 lžíce kokosového cukru, skvěle se k nápoji hodí)

*Špetka kajenského pepře

 

Příprava NÁPOJE

  1. Zázvor očistěte a nastrouhejte na jemno. Pokud chcete nápoj méně pálivý můžete začít s poloviční dávkou zázvoru a postupně přidávat.
  2. Všechny suroviny rozmixujte.
  3. Nápoj přeceďte přes síto abyste se zbavily větších kousků zázvoru. Lžící z něj vymačkejte co nejvíce tekutiny
  4. Oslaďte podle chuti nebo nechte nápoj neslazený
  5. Nápoj je možné podávat studený i teplý

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: max. 3 dny

 

Recept na domácí kokosové mléko z čerstvého kokosu:

  • 500ml horké vody (ne vařící)
  • 1 kokos

 

  1. Do kokosu vyvrtejte dírky. Třeba pomocí vývrtky to docela jde. Kokosovou vodu vypijte nebo přidejte do mixéru. Pomocí kladívka kokos rozbijte a vyloupněte. Škrabkou oloupejte tmavou stranu kokosu, aby mělo mléko příjemnou a jemnou chuť.
  2. Spolu s horkou vodou (ale ne vařící) kokos rozmixuje (asi 2 minuty)
  3. Přeceďte přes síto nebo látkový sáček na mléko a vymačkejte z kokosu co nejvíce mléka
  4. Suchý kokos nevyhazujte. Můžete z něj vyrobit kokosovou mouku (doporučuji nejdříve nasušit a vyrobit ji pak až z většího množství) nebo použít na pečení.
  5. Kokosové mléko přelijte do čisté lahve a uložte do chladu.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: max. 3 dny