Gumový medvídci nemusí být jen obarvená želatina s cukrem. Doma si můžete vyrobit mnoho zdravých variant této sladkosti anebo si z nich vytvořit přírodní lék na chřipku a nachlazení. Je to mnohem příjemnější než jíst nějaký prášek. Jen sníte pár medvídků 😊
Kurkumový medvídci jsou zdrojem vitaminu C a posilují imunitu. Uleví při bolesti krku, podporují trávení a díky vysokému obsahu želatiny jsou i skvělé na klouby. Kurkuma je přírodní lék snad na všechny zdravotní problémy, co znám, ale při chřipce určitě oceníte hlavně její protizánětlivé vlastnosti. Med uklidní podrážděný krk a pepř ještě posílí léčivé účinky kurkumy (konkrétně kurkuminu v ní obsaženém). Kajenský pepř můžete a nemusíte použít, je to přírodní analgetikum, které oceníte, pokud vás bolí v krku. Použila jsem formu na medvídky, kterou seženete v kuchyňských potřebách, ale pokud jí nemáte můžete použít jiné malé formičky nebo směs vylít na plech a po ztuhnutí nakrájet na kostičky. Medvídek nebo kostička – hlavně že to funguje 😊
SurovinY
- 120ml čerstvě vymačkané pomerančové šťávy nebo 100% džusu
- 15g vepřové želatiny v prášku
- 1 lžíce medu
- 1 lžička mleté kurkumy (2 gramy)
- Špetka mletého černého pepře (posiluje účinky kurkumy)
- Špetka kajenského pepře (volitelně)
Pomůcky: forma na gumové medvídky nebo jiná malá silikonová forma, pokud nemáte použijte nízký plech a po ztuhnutí bonbony rozkrájejte na malé kostičky.
Příprava
- Pomerančovou šťávu smíchejte v malém hrnci nebo pánvičce s kurkumou, pepřem i kajenským pepřem.
- Hladinu posypte želatinou a nechte 10 minut odležet. Želatina během té doby nabobtná a urychlí tak její rozpouštění.
- Zapněte sporák a na střední teplotu zahřívejte směs, dokud se želatina nerozpustí. Většinou stačí zahřát tekutinu těsně pod bod varu.
- Odstavte, přidejte med a dobře promíchejte.
- Silikonovou formu nejdříve podložte tácem nebo talířem, aby se při přenášení nevylila tekutina.
- Pomocí lžičky nebo pipetky rozlijte směs do formy na medvídky nebo jakékoliv jiné.
- Formu přeneste do lednice a nechte několik hodin vychladnout a ztuhnout. Pokud jste nedočkavý postačí i 10-20 minut v mrazáku. Nezapomeňte je ale vyndat jinak z nich budou promrzlí medvídci.
- Po ztuhnutí medvídky vyklepněte a přendejte do zavírací krabičky.
Použití: Tato dávka mi většinou vydrží tak na 3 dny. Nejlepší je ujídat medvídky v průběhu celého dne a ne jen jednorázově.
Skladování: v lednici nebo mrazáku
Trvanlivost: v lednici 1 týden, v mrazáku min. 1 měsíc