Zlaté mléko nebo také kurkumové mléko se používá jako léčivý nápoj převážně v Indii. Má mnoho pozitivních účinků hlavně díky kurkumě, která má velice rozsáhlý záběr účinků na naše tělo. Toto je letní verze horkého zlatého mléka. Kurkumové mléko ale nemusíte pít jen pro jeho účinky, je opravdu dobré a tak si na něm můžete zkrátka jen pochutnat. Teplé nebo studené, obě varianty jsou výborné. Na přípravu tohoto lahodného mléka budete potřebovat zázvor, skořici, kurkumu med a černý pepř. Pepře mnohonásobně posiluje účinky kurkumy tak na něj určitě nezapomeňte (ani nepoznáte, že v nápoji je).

 

 Kurkumu jsem se naučila používat i do jídla, nápojů, kosmetiky. Také jí používám jako přírodní barvivo. Mezi účinky kurkumy patří například posílení imunity, pomáhá při bolestech kloubů, také je skvělá při žaludečních problémech, chřipce a nachlazení. Je to jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik a přitom ho v obchodě seženete za hubičku. Ochutnejte a uvidíte, že je tento nápoj je nejen zdravý, ale také moc chutný.

SurovinY

  • 250ml mléka
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička čerstvého nebo 1/4 lžičky sušeného zázvoru
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • Špetka mleté skořice
  • Špetka černého pepře
  • Led na podávání

 

Příprava

Vše kromě ledu dejte do mixéru a rozmixujte. V případě čerstvého zázvoru nejdříve zázvor oloupejte a poté nastrouhejte na jemném struhadle.

Podávejte s ledem nebo bez.