Rýže uvařená společně s mletou kurkumou tvoří chutnou a zdravou přílohu nejen k indické kuchyni, ale i k pečenému masu nebo zeleninovým jídlům. Je to vlastně úplně jednoduché. Stačí jen rýži uvařit ve vodě s malým množstvím mleté kurkumy, která je mimochodem moc zdravá (je to přírodní antibiotikum).Kurkuma rýži dodá jedinečnou chuť. Používám ji například ke kuře Tandori, kuřecí Tikka masale anebo různým čočkovému dálu.

SurovinY

  • 400g dlouhozrnné rýže (měřeno v suchém stavu)
  • 1 lžička mleté kurkumy na 2 litry vody*

*použijte množství vody podle návodu. Podle toho upravte i množství kurkumy. Když jí dáte více mohla by být rýže hořká

 

Příprava

  1. Rýži propláchněte pod studenou vodou. Uvařte v osolené vroucí vodě do které jste přidali kurkumu. 
  2. Po uplynutí doby uvedené na obale rýži přeceďte.
  3. Uvařenou rýži promíchejte a vidličkou nakypřete

 

Použití: příloha k indickým jídlům, masu, zeleninovým pokrmům nebo po smíchání se zeleninou jako hlavní jídlo