Lehký kuřecí plátek s máslovou zeleninou a bramborem jako přílohou. Rychlá a snadná večeře nebo oběd ideální když se vám nechce vařit nic složitého nebo nemáte chuť na těžká jídla. Kuřecí prsa s máslovou zeleninou a k tomu bramborová kaše. Všechny chutě k sobě pasují a doplňují se a tvoří tak velice chutné jídlo
Suroviny
Na kuřecí plátek budete potřebovat:
- 500g kuřecích prsou
- 60ml vody
- 4 lžičky másla
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
Máslová zelenina:
- 500g mraženého hrášku, mrkve a kukuřice (prodává se jako mix)
- 250ml vody
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 1/8 lžička mletého černého pepře
- 1 lžíce másla
- 4 lžičky hladké mouky (nezarovnané)
Příloha:
- 500g brambor (ideálně typ C)
- Sůl podle chuti
- 100ml mléka*
*pokud máte radši tekutější kaši přidejte více mléka
Příprava
Kuřecí plátek:
- Kuřecí prsa na krájejte podélně na plátky. Každé prso stačí rozříznout na polovinu (pokud je nízké není třeba). Také můžete maso nakrájet na medailonky.
- Maso z obou stran osolte a opepřete.
- Nepřilnavou pánev rozpalte nasucho a maso na ní dozlatova opečte. Pokud pánev není nepřilnavá použijte trošku oleje.
- Kuřecí maso se z každé strany smaží okolo 3-4 minut (záleží na velikosti). Když si myslíte že je hotové kousek odřízněte a ochutnejte. Málo upečené maso se opravdu špatně žvýká a také vidíte jestli už je uvnitř bílé nebo stále růžové.
- Aby maso bylo šťavnatější přilijte k hotovému masu vodu (60ml to je asi 1/4 hrnku) a maso po chvilce otáčejte. Natáhne do sebe vodu a bude opravdu šťavnaté. Když se všechna voda vsákla sundejte pánev ze sporáku.
- Maso uložte do uzavíratelné dózy než bude hotový zbytek. Před tím ale položte na horké maso pár lžiček másla. Před podáváním maso promíchejte a na dně se vám vytvoří máslo s výpekem. Chutná skvěle když ho nalijete na bramborovou kaši a část na maso.
Máslová zelenina:
- Zeleninu krátce orestujte na máslem. Stačí 2 minuty.
- Přidejte vodu, sůl a pepř.
- Přiveďte k varu.
- Mouku rozmíchejte v několika lžících vody a dobře rozmíchejte.
- Přidejte k zelenině a rychle míchejte. Omáčka začne okamžitě houstnout.
- Vařte po dobu 5 minut na střední stupeň.
Příloha:
- Na přílohu oškrábejte brambory. Nakrájejte na kousky, zalijte vodou a přiveďte k varu.
- Vařte dokud nebudou měkké. Trvalo mi to asi 15 minut. Ale jelikož se každé brambory vaří jinak otestujte na 1 jestli už jde dobře rozříznout a podle toho pokračujte nebo ne.
- Ještě horké brambory rozšťouchejte
- Přidejte sůl a mléko.
- Dobře promíchejte a jestli chcete přidejte další mléko.
Kuřecí plátek podávejte s máslovou zeleninou a bramborovou kaší. Kaši a maso polijte výpekem, který vám zůstal pod masem.