Kuřecí nugety jsem měla vždycky ráda. Jsou to vlastně takové miniřízečky a řízky doma milujeme😊. Dneska mám pro vás recept nejen na nugety, ale také na hořčičný dresink/majonézu a smažené brambory. Všechno se to k sobě skvěle hodí.
Recept jsem celý dělala v elektrickém hrnci. Přišel mi teprve minulý týden a já se snažím prozkoumat všechny funkce. Nikdy jsem tak dobré nugety jako z tohohle hrnce ještě nejedla. Hrnec má funkci smažení a zřejmě reguluje teplotu oleje. Dělala jsem hodně nuget, takže jsem je smažila na několikrát. Oproti pánvi jsem ale dosáhla stejného výsledku na začátku i u poslední várky – žádné připálené černé kousky, smažily se stejnou dobu, a navíc se mi konečně povedla krásná zlatá barva jakou jsem se snažila u řízků nebo nuget dosáhnout. Kromě pěkně barvičky byly nugety i šťavnatější. Nečekala jsem, že to budete oproti pánvi na sporáku takový rozdíl.
Podívejte na tu krásnou barvičku:
Recept se dá samozřejmě udělat i na sporáku, také jsem to tak předtím dělala. Vše jsem vám rozepsala v postupu.
Suroviny:
- 500g kuřecích prsou
- 100g strouhanky
- 2 vajíčka
- Hladká mouky
- ½ lžičky kajenského pepře
- ½ lžičky mletého černého pepře
- ¼ lžičky mleté kurkumy
- +700ml slunečnicového oleje na smažení
Postup
Maso očistěte a nakrájejte na 2,5-3 cm filety. Já jsem každé prso rozřízla nejdříve podélně, pak nakrájel na menší kousky, a ještě je zlehounka naklepala (opravdu jen trošku).
Nyní si připravte vše na obalování – talíř s hladkou moukou, misku s rozšlehaným vajíčkem a do třetího talíře dejte 100 gramů strouhanky smíchané s kajenským pepřem, černým pepřem a kurkumou.
Stejně jako u řízků obalte maso nejdříve v hladké mouce, pak vajíčku, a nakonec ve strouhance. Jeden kuchař mi radil, ať strouhanku do masa neumačkávám, jen obalím, tak to teď tak taky dělám.
Jakmile jsou nugety obalené, můžete se pustit do smažení.
Smažení v elektrickém hrnci
Do hrnce nalijte 700ml slunečnicového oleje. Nastavte funkci FRY a čas 10 minut. Až přestane časovač blikat, je olej správně rozpálený a můžete začít smažit. Nuget je hodně, proto jsem je smažila postupně – celkem 3 várky. Vložte je do oleje a smažte po dobu 10 minut, tedy až do zapípání. Nugety jsem občas otočila, asi to není nutné, spíše jen ze zvyku.
Elektrický hrnec
Elektrický hrnec – je to multifukční hrnec, který má hned několik funkcí. Konkrétně ten můj značky Redmond nahradí tlakový hrnec, pomalý hrnec, rýžovar, jogurtovač, pekárnu na chleba a má toho ještě více. Hrnec jsem objednávala tady: Elektrické hrnce Mall. Elektrický hrnec a pomalý hrnec není to samé, samotnou mě překvapilo, jak velký rozdíl to vlastně je.
Podle mě je to skvělá věc pro každého, kdo nechce mít doma různé přístroje, když je dokáže nahradit jen jeden. Mám malou linku a tak jsem moc ráda, že mi ušetřil tolik místa:-).
Smažení na pánvi
Do pánve dejte dostatečně velké množství oleje a osmažte dozlatova. Nugety pravidelně otáčejte.
Smažené brambory
Jako přílohu jsem udělala smažené brambory (jak jinak než v elektrickém hrnci😊). Hodí se k nim i bramborová kaše, vařené brambory nebo hranolky.
Recept jsem připravovala podle kuchařky, která mi přišla společně s hrncem.
Suroviny:
- 400g brambor
- 30g slunečnicového oleje
- ½ lžičky soli
Postup
Brambory neloupejte, jen umyjte. Nakrájejte na 0,5cm silné měsíčky. Promíchejte s olejem a solí a rovnou dejte do elektrického hrnce. Nenechávejte je odležet, jinak začnou brambory pouštět vodu a to nechceme (zbytečně to bude prskat).
Hrnec nastavte na funkci FRY a čas na 15 minut. Čas se začne odečítat až když se hrnec dostatečně rozpálí. Víko nedávejte.
Za občasného míchání smažte do zapípání anebo si čas prodlužte, dokud nebudou brambory pěkně osmažené a uvnitř měkké. Až brambory změknou, je třeba míchat opatrně, abyste je nerozmačkaly. K míchání používám silikonovou stěrku, kovové náčiní se na hrnec používat nesmí.
Po upečení je rozložte na papírovou utěrku a nechte odstát přebytečný tuk. Podávejte ke kuřecím nugetám sypané vločkami soli a červeným pepřem na ozdobu. Nebo je posypte něčím zeleným – třeba petrželkou.
Hořčičný dresink/majonéza
Nevěděla jsem, jestli to nazvat dresink nebo majonéza. Základ je totiž domácí majonéza, ale za mě je to spíše dresink. Nakonec jsem nechala oboje. Kdyžtak mi napište do komentáře, který název se vám k tomu hodí více a já to opravím:-).
- 70g slunečnicového oleje
- 1 vejce pokojové teploty – vel. M
- 15g cukru
- 10g citrónové šťávy
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- +65g plnotučné hořčice (nebo dle chuti)
Volitelně: ¼ lžičky kajenského pepře nebo více dle chuti
Pomůcky: Tyčový mixér
Postup
Vejce pokojové teploty dejte do vysoké nádoby od tyčového mixéru. Na to pomalu nalijte slunečnicový olej. Aby se obě složky spojily je důležité, aby měly obě stejnou teplotu.
Tyčový mixér dejte na dno nádoby a zapněte na nízkou rychlost. Až uvidíte, že se začíná tvořit majonéza, začněte mixér zdvihat. Mixujte, dokud nezískáte krásně hladkou majonézu.
Hotovou majonézu přendejte do misky a přidejte zbytek surovin. Dobře promíchejte. Každý máme jiné chutě, tak si množství upravte podle chuti. Nyní bude majonéza tekutější, jestli máte čas, dejte jí alespoň na hodinku ztuhnout do lednice.
Nugety podávejte s bramborami a hořčinou majonézou/dresinkem