Indické jídlo – Korma z kuřecího masa jsem chtěla dlouho vyzkoušet. Konečně jsem se k tomu dostala a uvařila ho. Inspiraci jsem čerpala v jedné indické restauraci, kde vaří tradičních receptu a doma se snažila tomuto jídlu co nejvíce přiblížit.

 

Co to vlastně Korma je?

Korma je omáčka z rajčat, jogurtu (nebo kokosového mléka) a ořechů. Používají se ořechy kešu anebo mandle. V omáčce také najdete různé druhy koření jako je kurkuma, koriandr, kardamom a jiné. Líbí se mi, že není nutné jídlo zahušťovat, o vše se postará zelenina a také rozmixované ořechy.

Jídlo se podává s rýží, chlebem naan, roti nebo parathou.

 

Poznámky k receptu

Kuřecí Korma je vlastně docela jednoduchý recept. Jediné, co mě potrápilo byl ten dlouhý seznam koření, které do Kormy patří. Doporučuji vám udělat to, co jsem udělala já – připravit si misku, do které si dáte všechno koření, protože během vaření ho nebudete stíhat hledat a dávkovat.

Seznam surovin jsem rozdělila podle fází ve které se suroviny přidávají, aby to bylo přehlednější. Jednu miska koření tedy bude určená k nasypání do pánve ke ghí. Pak se k němu přidá ještě maso, rozmixovaná omáčka a to vše podusíte pod pokličkou. Druhá miska s kořením se bude přidávat až když je jídlo hotové – voda, muškátový oříšek, sůl…jak je to uvedené v seznamu. Snad je to srozumitelné:-). Kdyžtak mi napište a já vám co nejdříve odpovím.

Pokud chcete jídlo jíst jako Indii rukama, doporučuji připravit chléb naan:

Stačí si utrhnout kus chleba, nabrat s ním jídlo a sníst. Já jsem se už naučila jíst indická jídla rukama, tedy kromě rýže u té ještě používám příbor. Musím říct, že mě jedení rukama baví a ještě si ušetří mytí příborů:-).

Pod seznamem surovin také najdete tipy, kde sehnat všechno koření.

 

Suroviny

Na začátek:

  • 500g žluté cibule (3 velké)
  • 30g ghí

 

Dále:

  • 65g loupaných mandlí (nebo kešu)
  • 180g červených rajčat
  • 180g bílého jogurtu

 

Na pánvi rozvonět:

  • 2 lžíce ghí
  • 17g česneku
  • 2 bobkové listy
  • 5 celých hřebíčků
  • 3 lusky kardamomu nebo 1/8 lžičky mletého (lusky jsou lepší)
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička římského kmínu
  • ½ lžičky mleté kurkumy
  • ½ lžičky mleté sladké papriky
  • ¼ lžičky sušeného zázvoru nebo 1 lžička utřeného
  • 1/8 lžičky mletého černého pepře

+ 750-1000g kuřecí prsou

 

Nakonec:

  • 125ml vody
  • Špetka muškátového ořechu (Slevový kód VERONIKA15 na vše z www.korenikralu.cz. )
  • ½ lžičky koření Garam masala
  • 1/8 lžičky mleté skořice
  • 2 lžičky soli (14 gramů)
  • 13g krupicového cukru (1 lžíce)

 

Koření – Kde sehnat?

  • Mletý koriandr kupuji na www.shams.cz
  • Kurkumu kupuji TADY , je jí tam hodně a navíc je ve sklenici, kterou pak ještě můžu použít. Je vysoké kvality, takže si zachová maximum prospěšných látek.
  • Římský kmín – také na Shams
  • Sušený zázvor – Koření králů
  • Kardamom – opět Koření králů nebo Shams
  • Muškátový oříšek – kupuji jedině na Koření králů, protože za stejnou cenu jako v obchod dostanu 1 je v balení 5 oříšků.
  • Garam masala – vyrábím si domácí (recept) anebo ho mají v prodejně se Zdravou výživou, na Sapě apod.

Slevový kód VERONIKA15 na vše z www.korenikralu.cz.

 

Postup

Cibuli nakrájejte nadrobno. Ghí zahřejte v pánvi, přidejte cibuli a na střední teplotu míchejte po dobu. Restujte dozlatova po dobu 20 minut – vzhledem k většímu množství cibule je nutná delší doba.

Odstavte, přidejte mandle, nakrájená rajčata a jogurt. Vše rozmixujte na hladkou omáčku. Vzhledem k ořechům je lepší použít silný mixér, ale i tyčový by to měl zvládnout.

Na pánev dejte rozpálit 2 lžíce ghíčka, přidejte bobkový list, pepř, mletý koriandr, celý hřebíček, kardamom, kurkumu, papriku, římský kmín, česnek nakrájený nadrobno a sušený nebo najemno nastrouhaný zázvor. Míchejte po dobu 2 minut, aby se koření rozvonělo.

Maso očistěte, nakrájejte na větší kostky a přidejte do pánve. Opékejte 5 minut za stálého míchání.

Zalijte rozmixovanou omáčkou. Zakryjte pokličkou a nechte 15 minut dusit.

Sundejte pokličku, přidejte 125ml vody, špetku muškátového oříšku a ½ lžičky koření Garam masala. Také sůl a cukr.

Podávejte s rýží, indickým chlebem naan nebo parathou.

V indické restauraci nám vždy jídlo nosí v takových malých pánvičkách. Příloha je pak zvlášť na jiném talíři nebo misce. Líbilo se mi to natolik, že sem si taky jednu pořídila (objevila jsem ji na Bonami). Jídlo se tedy nandá do pánvičky, příloha se dá na jiný talíř a během jídla si pak nandáváte podle libosti.

Často se dělá i více příloh ze kterých si můžete vybrat.

 

 

 

Nesmíte mléko?

Místo bílého jogurtu použijte kokosového mléko.

 

Lze vynechat maso, udělat jídlo vegetariánské/veganské?

Místo masa použijte konzervovanou cizrnu. Cizrnu dejte do síta, propláchněte a nechte okapat. Cizrnu přidejte až ke konci, stačí jen aby se ohřála. Přijde mi, že při delším vaření omáčky s cizrnou má omáčka jinou chuť, po cizrně.