Stroganoff je jídlo pocházející z ruské kuchyně. Je to minutkový guláš nejčastěji z minutkového hovězího masa. Já mám radši kuřecí maso, a proto jsem zvolila to.
Kombinace hub, rajčatového protlaku a papriky je vynikající. Jen to píšu a už mám na něj zase chuť:-)
Budete potřebovat:
- 450 ml vývaru (zeleninový/kuřecí)
- 350 g kuřecích prsou
- 160 g žampionů
- 35 g rajčatového protlaku
- 25 g hladké mouky +45g vody na rozmíchání* (nebo máslo na jíšku)
- ½ zelené kapie
- 1 cibule
- 1 lžíce oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička soli (10 gramů)
- ½ lžičky strouhaného muškátového oříšku
- ¼ lžičky černého pepře
- + na podávání 55g zakysané smetany
Příloha: Rýže + čerstvá petrželka
*klasickou jíšku moc nedělám. Většinou doma nemám máslo, takže zahuštuju krapet jinak. Klidně udělejte klasicku jíšku, jestli to tak máte radši:-). Když nemám ani mouku, používám kukuřičný škrob smíchaný s vodou, jak se to dělá u asijských jídel. Jen to smíchám, přidám do vařící směsi a ještě minutu povařím.
Postup
Maso očistěte a nakrájejte na 1 cm silné plátky. Opečte ho na oleji 5 minut.
Přidejte nakrájenou najemno nakrájenou cibulku, dále protlak, vývar, na kousky nakrájené žampiony, papriku na nudličky, pepř a muškátový oříšek.
Sůl nechte až na konec, teď ji nepřidávejte.
Zakryjte pokličkou a vařte 10 minut. Hladkou mouku rozmíchejte ve 45ml studené vody, metličkou rozmíchejte a vlijte do omáčky. Místo vody lze použít na rozmíchání mouky použít i smetanu na vaření. Anebo udělejte klasickou jíšku, jak jste zvyklí. Vařte dalších 10 minut.
Odstavte, vmíchejte sůl. Nakonec přidejte jogurt nebo zakysanku. Já dávám raději zakysanou smetanu.
Podávejte s rýží a petrželkou.
Dobrou chuť:-)