Dříve jsem si toto jídlo dávala pokaždé, když jsme zavítali do restaurace. Chilli mám ráda a asi i proto mě toto jídlo zaujalo nejvíce. Je to totiž samá chilli paprička😊.

Když jsem koukala po receptech, počet chilli papriček se až lišil a to nemálo. Bylo tam 6, 25 i 50 sušených chilli papriček. Jako pálivé miluju, ale 50 chilli papriček? To bych asi nedala:-D. Nakonec jsem to nechala na improvizaci a řídila se svojí chutí (tak je to nejlepší). Asijská jídla vařím většinou jako improvizaci. V tomhle případě jsem dodržela suroviny, které mají v kuře po sečuánsku být a množství už jsem upravovala podle chuti. Tedy až na sečuánská pepř, ten se mi nepovedlo sehnat.

Upozorňuji, že toto jídlo není pro někoho, kdo nemá rád pálivé. Pokud nechcete pálivé, zkuste třeba kuře kungpao (recept).

Milujete pálivé? V tom případě pokračujte a pojďte se podívat na recept

 

 

Marináda na maso

  • 500g kuřecího masa
  • 15g tmavé sójové omáčky
  • 10g kukuřičného škrobu
  • ½ lžíce rýžového octa (8 gramů)
  • 1 lžička cukru
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky sušeného zázvoru
  • + 1 lžíce oleje na smažení

 

Omáčka:

  • 200g vody nebo vývaru
  • 100g arašídů (použila jsem pražené solené arašídy)
  • 50-65g krupicového cukru
  • 40g sójové omáčky
  • 15g kukuřičného škrobu
  • 6 stroužků česneku (10 gramů)
  • 2 červené kapie
  • 2 malé červené chilli papričky (10 gramů)
  • 1 střední cibule
  • 1 lžíce rýžového octa
  • ½ lžíce sušených chilli vloček
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • ½ lžičky soli

 

Postup:

Maso očistěte a nakrájejte na nudličky. Vše na marinádu smíchejte a nalijte na maso. Promíchejte a nechte 10 minut marinovat.

Rozpalte Wok s 1 lžící oleje a všechno to do ní i s marinádou vyklopte. Bude to lepkavé (to ten škrob). Míchejte 5 minut na vysokou teplotu. Až bude maso uvnitř bílé odstavte a přendejte do nějaké misky.

Do umytého Woku dejte lžíci oleje, přidejte nakrájenou cibulku a krátce osmažte.

Dále přidejte kapii nakrájenou na nudličky a nadrobno pokrájené chilli papričky. Krátce opečte a pak přidejte utřený česnek. Zalijte vodou a přidejte zbytek surovin (kromě škrobu) – opečené maso, které jste si dali stranou, chilli vločky, sójovou omáčku, sůl, sušený zázvor sůl, cukr a arašídy. Kukuřičný škrob (15 gramů) rozmíchejte v 1-2 lžících vody a přidejte do vroucí omáčky. Omáčku ihned zahustí.

Vařte 2-3 minuty a jídlo je hotové.

 

Podávejte s nudlemi, rýží nebo jinou oblíbenou přílohou. Já mám nejraději rýži nebo vaječné nudle.

 

Tahák s přípravou:

Čína je vždycky rychlovka, a protože vám nejvíce času zabere příprava, je lepší si všechno připravit dopředu. Když budete mít všechno pěkně připravené a nakrájené, půjde vám dílo od ruky. Ono totiž až se zapne pánev, je to strašně rychlé. Není už moc času na odvažování nebo krájení. Proto jsem si dala dohromady takový tahák, co si připravit😊.

 

  1. Maso (kuřecí 500g) očistit a nakrájet na nudličky
  2. Oloupat 1 cibuli a nakrájet na kostičky
  3. Oloupat 6 stroužků česneku a utřít/dát do lisu na česnek
  4. 2 kapie nakrájet na nudličky
  5. 2 červené chilli papričky zbavit semínek a nakrájet na malé kostičky
  6. 15 gramů kukuřičného škrobu rozmíchat v malé misce s 1-2 lžícemi vody
  7. Do misky připravit – ½ lžíce chilli vloček, 1 lžička sušeného zázvoru, ½ lžičky soli, 1 lžíci rýžového octa a 40g sójové omáčky. Promíchat
  8. Do misky nasypat 100g arašídů

Nyní máte připravenou a můžete se do toho pustit😊.