Recept na vynikající rychlou večeři. Tentokrát jsem si pro vás připravila kuře po sečuánsku. Omáčka je opravdu pálivá díky použitým chilli papričkám. Do receptu jsem použila kuřecí maso, ale může ho nahradit i vepřovým nebo hovězím. Když použijete marinádu, která mimo jiné obsahuje cukr a kukuřičný škrob bude každé maso jemné a křehké. Vždycky jsem si říkala, jak to v restauraci dělají, že mají maso tak křehoučké a zjistila jsem, že se to tajemství skrývá právě v marinádě.

Suroviny

Marináda:

  • 500g kuřecích prsou 
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky mletého pepře

 

Na omáčku:

  • 150ml vývaru nebo vody
  • 4 sušené nebo čerstvé červené chilli papričky (každá měla asi tak 3 centimetry)*
  • 4 jarní cibulky
  • 1 lžíce sweet chilli omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 nepálivá červená chilli paprička (10cm), nebo kousek červené kapie
  • 1 lžička rýžového octa
  • 1/2 lžičky soli

*V případě sušených papriček zalijte papričky vroucí vodou a nechte je ať se pěkně nasáknou (než namarinujete maso)

Příloha: čínské nudle, rýže, hranolky…

Příprava

  1. Kuře nakrájejte na nudličky.
  2. Všechny suroviny na marinádu smíchejte a promíchejte s nakrájeným masem. Maso nechte marinovat alespoň 30 minut, ale klidně i přes noc.
  3. Namarinované maso i s marinádou vlijte do rozpálené pánve (nebo Woku). Smažte zprudka 1-2 minut až bude maso pěkně opečené.
  4. Přidejte česnek nakrájený na kostičky, bílou část jarní cibulky nakrájenou na kolečka nebo nudličky, chilli papričky na kolečka a 2 minuty smažte za stálého míchání.
  5. Vše teď zalijte vývarem nebo vodou. Zakryjte pokličkou a duste 5 minut.
  6. Lžíci studené vody smíchejte s kukuřičným škrobem, promíchejte a vlijte do omáčky. Také přidejte zelenou část jarní cibulky nakrájenou na nudličky.
  7. Ještě 2 minuty povařte a máte hotovo.

Podávejte s nudlemi, rýží nebo jinou přílohou podle chuti.