Nepovedlo se vám najít houby, doma už žádné zásoby nemáte anebo už nerostou? Chtěli byste si udělat kulajdu z hříbků, ale nemáte je?
Mám pro vás recept na kulajdu, která je sice žampionů, ale přitom chutná jako z hříbků. Tenhle recept vznikl minulý měsíc, kdy jsem jela už po desáté do lesa a nenašla ani babku. Všichni se kolem mě chlubí fotkami z hub a já nic. Není zkrátka každý den posvícení.
Kulajda z žampionů je taky dobrá, něco mi v ní ale chybí. Hříbky mají takovou jinou chuť a právě proto mi tato polévka tak chutná. Když do ní ale přidáte houbový prášek, bude chutnat polévka jako kdyby tam byly hříbky a ne žampiony. Nejlepší je nechat polévku den odležet, aby se chuť dobře rozležela.
Suroviny
- 1 litr vody
- 400g brambor
- 150g žampionů
- 50g hladké mouky
- 25g krupicového cukru
- 35g nakládaného kopru
- 30g nálevu z nakládaného kopru
- 1 lžíce másla
- 2-4 lžičky houbového prášku z hříbků
- 2 lžičky soli (13 gramů)
- ½ lžičky celého kmínu
- 1 bobkový list
- ¼ lžičky mletého černého pepře
- 150g zakysané smetany
Odkazy
Postup
Houby nakrájejte na silnější plátky nebo kousky a 5 minut je opékejte na másle.
Přidejte kmín, kopr, brambory nakrájené na kostky a koření (kromě cukru a soli). Přiveďte k varu a vařte 20 minut.
Mouku rozmíchejte v zakysané smetaně a trošce vody (aby to nebylo směs nebyla moc hustá). Vmíchejte do polévky a ještě 5 minut povařte.
Nakonec přidejte sůl, cukr a nálev z kopru.
Poznámky:
Sůl přidávejte až jako poslední, vytahuje vodu z hub a tak je lepší ji přidat na konci.