Tsampa je tradiční tibetský pokrm. Jedná se o pražený a namletý ječmen. Objevila jsem ji teprve nedávno a to na stránkách www.protibet.cz. Je to jediné místo, kde tsampu seženete a zároveň tam najdete i skvělé recepty. Více o tom, co to tsampa je najdete v tomto článku: ODKAZ. Možná jste doteď tsampu neznali, ale po přečtení ji zaručeně budete chtít poznat:-)
Zatím jsem z tsampy připravovala jen samé sladké recepty a proto mě zajímalo, jak bude chutnat ve slaném jídlem. Přemýšlela jsem, co z ní připravit a nakonec jsem skončila u kukuřičných placek. Nakonec jsem ještě dělala bramboráčky s jogurtovým dipem, na ty zase dostal chuť Jarda. Všechno bylo vynikající. Kukuřičné placky i bramboráčky jsme si dali jako večeři. Tsampa kompletně nahradila mouku a kupodivu všechno drželo jak mělo. Oproti mouce, kterou na placky používám (hladkou pšeničnou) má tsampa vyšší obsah vlákniny a je výživnější. Zároveň obsahuje minimální množství lepku a je lehce stravitelná. Kukuřičné placky neobsahují laktózu a mají nižší obsah lepku, než plačky připravené z mouky pšeničné.
Placky se dají použít jako příloha nebo jako samotné. Kdo nechce placky jíst samotné, může k nim ještě přidělat dip z bílého jogurtu nebo zakysané smetany.
Počet porcí: 2
Množství: 8 placek (záleží na tom, jak velké je uděláte)
Budete potřebovat:
- 80g mražené kukuřice
- 30g tsampy
- ¼ lžičky himalájské soli
- 1 vejce vel. M
- Volitelně: lžíce vody
Chcete tsampu vyzkoušet?
Zadejte na https://shop.protibet.cz/vareni/tsampa-2/ kód VERONIKA15 a získáte 15% slevu na každé balení tsampy. Z tsampy můžete připravit vynikající bramboráčky, kaši, polévku, knedlíčky a jiné sladké i slané recepty. Také s ní zahustit polévku. Je skoro bez lepku a díky tomu je velice dobře stravitelné. Věřím, že vám bude moc chutnat. Já jsem si ji zamilovala a tsampa se stala každodenní součástí jídelníčku:-).
Vypadá takto:
Příprava:
Mraženou kukuřici dejte do hrnce nebo misky. Zalijte vroucí vodou (stačí z rychlovarné konvice) a nechte 5 minut stát. Poté sceďte a nechte chvilku okapat. Kukuřici není nutné vařit, takhle to úplně stačí.
Nyní si připravte těsto na placky: do mísy dejte tsampu, sůl, vajíčko a také kukuřici. Vše promíchejte. Pokud je těsto hodně husté, přidejte lžíci vody.
Vše dobře promíchejte.
Placky lze péct na sucho nebo na ghí (používám České ghíčko) či oleji. Pro pečení bez tuku použijte nepřilnavou pánev nebo palačinkovač. Já používám palačinkovač. Zatím se mi k němu nikdy nic nepřilepilo😊. Je to jako pánev, jen se dává zvlášť do zásuvky. Při smažení na oleji budou placky tmavší, pokud olej nepoužijete, budou o něco světlejší.
Lžíci udělejte hromádku a rozprostřete do stran. Placky můžete udělat malé anebo jednu velkou. Malé se snáze obrací, proto jsem zvolila menší placky. Pokud je těsto husté, použijte dvě vidličky. Udělejte hromádku a tou vidličkami těsto rozhrňte do stran.
Až uvidíte, že placky začínají zespoda hnědnout, otočte. Opečte i z druhé strany a máte hotovo.
Podávejte samostatně nebo jako přílohu
Dip k plackám:
- Bílý jogurt (ideálně selský s vyšším obsahem tuku, aby byl pěkně hustý)
- Sůl, mletý černý pepř
Jogurt podle chuti osolte a opepřete. Jednoduchý jogurtový dip je hotový.
Poznámka: Namísto jogurtu můžete použít i zakysanou smetanu. Skvěle chutná s nakrájenou pažitkou nebo jarní cibulkou.
Další varianty tohoto jídla:
Kukuřičné placky s kořením garam masala: Do těsta přidejte 1 lžičku koření Garam masala. Recept na toto koření najdete na této stránce.
Sýrové kukuřičné placky: Připravte si strouhaný sýr, například eidam. Strouhaný sýr můžete vmíchat rovnou do těsta anebo s ním placky posypat až po upečení.