Suroviny
Krupicový dezert (4 porce):
- 220ml plnotučného mléka nebo smetany
- 60g cukru
- 25g pšeničné krupice
Ovocný přeliv:
- 80g jahod
- 50g malin
- 50ml vody
- 40g cukru
- 1 lžička vanilkového pudingu*
*nebo kukuřičného škrobu
Příprava
Krupicový dezert:
Mléko, cukr a krupici přiveďte k varu. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí asi 3 minuty
Nalijte do formy na muffiny (nebo malé misky ze které pak dezert vyklopíte) a dejte do lednice ztuhnout. Počítejte tak 1-2 hodiny než dezert ztuhne a půjde vyklopit. Také můžete použít sklenice, naplnit je horkou krupicovou směsí, po vychladnutí zalít ovocným přelivem a podávat ve skleničkách.
Ovocný přeliv:
- Ovoce rozmačkejte nebo pro úplně hladkou omáčku rozmixujte.
- Spolu s vodou a cukrem přiveďte k varu a 5 minut povařte.
- Přidejte vanilkový puding rozmíchaný v lžíci studené vody.
- Promíchejte a vařte další 2 minuty.
- Vychladlý krupicový dezert obřízněte nožem a vyklopte na talířek. Polijte ovocným přelivem a podávejte.
Skladování: v lednici. Ovocný přeliv i krupicový dezert skladujte zvlášť. Před podáváním ovocný přeliv zahřejte.
Trvanlivost: 2 dny