Krupicovou kaši bych mohla jíst od ráda do večera. Provází mě od dětství a myslím, že to bude láska na celý život. Maminka jí často dělala k obědu nebo večeři, když jsme neměli moc peněz. Je to levné jídlo, za pár korun máte jídlo pro celou rodinu. Já jsem byla ráda, protože jsem namísto masa dostala talíř téhle sladké dobroty😊. Na stránky jsem ještě recept nedávala, tak to teď napravím.
Asi jako u všech receptů, má i tento recept více podob. Všimla jsem si, že krupicovou kaši vaří každý trochu jinak. Někdo krupici předem namáčí. Známá kaši připravuje tak, že dá velice málo krupičky a pak mléko více než hodinu redukuje. Já zase dělám kaši rychlejším způsobem. Nechce se mi dlouho čekat, protože se na ni vždycky moc těším. Chutná výborně, nemyslím, že by kratší doba vaření nějak změnila její chuť. Kupodivu dělám krupicovou kaši nejčastěji bez krupice. Vždycky zapomenu krupičku koupit, a tak ji dělám z hrubé mouky. Kaši z hrubé mouky jsem okoukala od babičky. Pomáhala jsem jí v kuchyni a řekla mi, že v tom není žádný rozdíl. Hrubá mouka je navíc i levnější, a protože neměla zrovna moc peněz, dělala kaši jen z hrubé mouky. Kaše chutná stejně dobře jako ta s krupičkou. Je prostě výborná.
A co si dát na kaši? Nejčastěji sahám po rozpuštěném másle a cukru. Jarda k tomu ještě musí mít hořké kakao (tak mu to zase dělala jeho babička). Jindy zase dávám skořicový cukr, nastrouhanou čokoládu, kokos…prostě na co mám zrovna chuť. Klidně mi do komentářů napište, co si na kaši dáváte vy. Ráda ochutnám něco nového.
Suroviny
- 500ml mléka
- 50g hrubé mouky
- 20g krupicového cukru
Mléko smíchejte s hrubou moukou a cukrem. Až se mléko začne vařit, začněte kaši míchat. Za stálého míchání vařte 2 minuty (od vodu varu). Poté odstavte. Nalijte na talíř a ozdobte podle chuti.
Kaši můžete polít rozpuštěným máslem, posypat cukrem a kakaem. Nebo ji ozdobte lesním ovocem, banány…Skvělá je také se skořicovým cukrem. Recept na domácí skořicový cukr najdete na této stránce: Skořicový cukr.
Já si kaši nejraději dávám se skořicovým cukrem a jak jinak než v kokosové misce. Mám je od Balibalanc (www.balibalanc.cz). Vypadají hezky, že?
Takhle má kaši zase rád Jarda. Akorát jsem mu tam zapomněla dát cukr, tak to měl tentokrát bez něj:-D.
Dobrou chuť
Já třeba miluji marcipán a tak jsem si řekla proč nezkusit dát mandlové aroma do krupice.
A musím říct že je to fakt dobrota 🙂
Dobrý den
Já také miluju marcipán:-)…mohla bych ho jíst na kila:-D (i kdy to bych pak asi pěkně nakynula:-D). Přidat mandlové aroma do krupice mě nenapadlo. Zní to skvěle, tak to moc ráda vyzkouším:-).
Mohu tento tip napsat do receptu, když napíšu, že je od vás (mohu to napsat třeba jako tip od Hanky):-)…aby to mohly vyzkoušet i ostatní.
Krásný den
Verča