Krupicovou kaši mám ráda už od dětství. Když byla k obědu ve školní jídelně, vždycky jsem si šla přidat. Proto když mi přišla tsampa, což je prášek z praženého ječmene, zajímalo mě, jak by s ní kaše chutnala. Tsampa má totiž díky pražení oříškovou chuť. Nejdříve jsem si uvařila kaši z dětské krupičky a po uvaření přidala tsampu. Tsampu totiž není nutné vařit, protože již tepelně upravená je.

Kaše s tsampou je vynikající. Jak jsem psala, má oříškovou chuť. Navíc obsahuje dost vlákniny, a tak vás kaše více nasytí. Obsahuje i důležité vitaminy a minerály, beru to jako bonus k její skvělé chuti. Do kaše jsem ještě přidala mletý kardamom a ozdobila kouskem ghíčka. Nevěřila bych, že mi bude chutnat více než klasika, ale chutná. Je to ta nejlepší krupicová kaše, kterou jsem zatím jedla😊.

 

Tsampa:

Tsampa je jemně namletý pražený ječmen. Kupuji ji v bio kvalitě na ProTibet. Mám dokonce dojem, že je to jediná firma v ČR, kde tsampu koupíte a která tsampu vyrábí. Prodává se ve 3 baleních.

Mám velkou radost, že jsem pro vás dostala slevový kód. Když v objednávce zadáte kód VERONIKA15, získáte na ně 15% slevu:-).

Určitě se vám ale nechce tsampu kupovat jen kvůli krupicové kaši. Použít ji ale můžete i na přípravu bramboráčků, celozrnných nápojů, do smoothie, kaší, přidat do jogurtu a do mnoha sladkých i slaných jídel. Mrkněte sem, kde najdete všechny recepty: Recept z tsampy a postupně budou přibývat další. Tsampu lze použít i na zahušťování polévek. Výhodou je, že obsahuje minimum lepku a proto je dobře stravitelná. Navíc obsahuje mnoho prospěšných látek, takže uděláte jen dobře, když jí do jídelníčku zařadíte.

Více o tsampě a jejích výhodách najdete v článku: Tsampa

 

Suroviny na 1 porci:

  • 125ml plnotučného mléka
  • 10g dětské krupičky
  • 3 lžičky tsampy ProTibet (10 gramů)*
  • 1 lžička cukru (nebo medu, čekankového sirupu)
  • 1 lžička másla nebo ghí
  • Špetka mletého kardamomu

Volitelně: ghíčko na ozdobu

Postup:

V malém hrnci přiveďte k varu mléko s dětskou krupičkou. Od vodu varu vařte 2-5 minut. Raději ztlumte teplotu, ať se kaše nepřipálí. Až kaše zhoustne, můžete vypnout.

Dále přidejte tsampu a lžičku másla nebo ghíčka pro zjemnění chuti. Kaši oslaďte podle chuti. Já ještě přidávám kardamom, kaše je s ním vynikající.

Na kaši můžete dát ještě ghíčko a posypat ji skořicovým cukrem. Ghí taje rychle, není nutné ho předem zahřívat. Skvělé je České ghíčko. Mají tam i moji oblíbenou ghítelu s arašídy, kešu anebo lískovými oříšky:-).

 

Kaše je dobrá horká i studená.

 

Obměny:

Dětská krupička: Nemáte krupičku? Použijte hrubou mouku. Já to dělám docela často a není v tom žádný rozdíl. Dávkování je stejné jako u krupičky.

Cukr: Med, čekankový sirup, třtinový cukr….