V reklamě mi vždycky dělají chutě když ta paní kousne do nanuku a ozve se pronikavé křupnutí. Když jsem ale nanuky namáčela do čokolády vůbec to tak neznělo. To bylo ale před tím než jsem zjistila že se poleva vyrábí s kokosového oleje, kakaa a dalších surovin. Já jsem zvolila jednodušší recept a smíchala čokoládu s kokosovým oleje. Hned byl vidět rozdíl. Poleva je mnohem tekutější takže jí na dortu ulpívá méně, také se lépe rozlije po celém nanuku. Co je ale nejdůležitější že při dotyku s nanukem skoro okamžitě ztuhne, takže nemusíte držet nanuk v ruce celou věčnost. Po vytáhnutí z mrazáku jsem se dočkala i ono pověstného křupnutí. Samozřejmě ne jako v té reklamě, ale toho že je poleva opravdu křupavá a ne tvrdá jako beton. Snadno jí tedy rozkousnete nebo slíznete a dostanete se na nanuk. Díky použité čokoládě je poleva opravdu vynikající a ještě si můžete vybrat jestli bude bílá, hořká nebo mléčná

SurovinY

Mléčná:

  • 70g mléčné čokolády
  • 40g kokosového oleje

Hořká:

  • 60g hořké čokolády
  • 40g kokosového oleje

U bezlepkové diety si pohlídejte, ať není v čokoládě lepek.  

 

Příprava

Příprava polevy

Mléčnou čokoládu a kokosový olej dejte rozpusťte ve vodní lázni. Další možnost je použít mikrovlnku. V té ale rozpusťte čokoládu (v mé to trvá 2×15 sekund, mezitím promíchejte) a když je čokoláda rozpuštěná přidejte kokosový olej. Kdybyste s ním čokolády zahřály spálí ji a srazí, protože se rychle zahřejte na vysokou teplotu.

Polevu nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Je to důležité, jinak by nanuky rozpouštěla (tedy okolo 25-30 stupňů)

 

Polévání nanuků:

Nanuky vyndejte z formy a rozložte na tác vyložený pečícím papírem. Dejte je na 30 minut zpátky do mrazáku. Při vyndání z formy se většinou používá teplá voda a ta nanuky zahřejte. Nanuk musí být úplně zmrzlý, aby nenakapal do polevy (srazila by se a nešla by použít).

Když jsou nanuky připravené nalijte vychladlou polevu do nádoby, ve které budete nanuky polévat. Myslím, že to bylo u Tescomy měli přímo nádobu na polévání nanuků, ale také ji nemám. Použít můžete hluboký talířek a nanuky obalovat jako řízky, další možnost je vysoká sklenička anebo nechte polevu v misce a polévejte je lžící.

 

Pracujte rychle a pokud máte nanuků hodně vyndávejte je z mrazáku postupně.

Poleva ve sklenici: Nanuk jen do polevy ponořte a ihned vytáhněte. Chvilku počkejte až poleva ztuhne a vraťte ho do mrazáku na pečící papír.

Poleva v hlubokém talíři: V případě hlubokého talířku postupujte jako u řízku: ponořte z jedné strany, otočte a ponořte z druhé strany.

Poleva v misce (polévání lžící): Pokud nanuk poléváte lžící dejte ho nad misku a začněte polévat od dřívka směrem dolů. V tomhle případě nebude poleva tak hladká, protože nanuk není namáčený najednou.

 

Nanuky uložte do mrazáku a když je poleva pěkně tvrdá přendejte do dózy, sáčku nebo jednotlivé zabalte.

 

Skladování: v mrazáku

Trvanlivost: několik měsíců (záleží na typu nanuku)