Krekry jsou skvělou náhradou za pečivo. Receptů na krekry je tisíce, ale to je dobře, protože je z čeho vybírat. Dneska se podíváme na recept na krekry s tsampou. Nebojte, ještě před pár týdny jsem také nevěděla, co to tsampa je. Pak jsem při hledání nových surovin na vaření, objevila stránku www.protibet.cz. Je to jediná firma, která tsampu prodává. Přečetla jsem si o co se jedná, jaké má tsampa výhody a také to, že si z ní můžete připravit sladké i slané pokrmy. Proto jsem moc těšila, až s tsampou vyhraju v kuchyni:-). Více o tsampě najdete v tomto článku: ODKAZ.
Jen ve zkratce: Tsampa je tibetský pokrm z namletého praženého ječmene. Není nutné ji tepelně upravovat, dá se použít do sladkých i slaných receptů a má příjemnou oříškovou chuť a vůni. Je bohatá na minerály, vitaminy a vlákninu.
Po přečtení všech informací o tsampě jsem byla doslova nadšená! Po návratu z dovolené mě doma čekal balíček s velkým balením tsampy. Receptů není mnoho, proto to byla spíše improvizace. Jelikož jsme právě přijeli z dovolené, byla lednice prázdná. Žádné pečivo, nikde nic. Tak jsem z tsampy upekla krekry. Ne jedny, ale rovnou čtvery. Vybrat si můžete z kari krekrů, krekrů s kořením garam masala, chia koleček nebo klasických slaných krekrů.
Chcete tsampu vyzkoušet?
Zadejte na https://shop.protibet.cz/vareni/tsampa-2/ kód VERONIKA15 a získáte 15% slevu na každé balení tsampy. Z tsampy můžete připravit vynikající bramboráčky, kaši, polévku, knedlíčky a jiné sladké i slané recepty. Také s ní zahustit polévku. Je skoro bez lepku a díky tomu je velice dobře stravitelné. Věřím, že vám bude moc chutnat. Já jsem si ji zamilovala a tsampa se stala každodenní součástí jídelníčku:-).
Vypadá takto:
Krekry:
Kari zajíčci:
Velikonoce jsou tu za chvilku, tak jsem udělala i pár zajíčkových krekrů. Samozřejmě můžete použít jakékoliv jiné vykrajovátko, které máte po ruce.
Těsto na kari zajíčky:
- 75-80g vody
- 50g celozrnné špaldové mouky
- 50g tsampy
- 1 lžička kari koření
- ½ lžičky himalájské soli
Příprava:
Všechny suroviny smíchejte a vypracujte z nich těsto. Připravte si pomoučněný vál a vyválejte. Těsto vyválejte docela tenké, ale zase ne průhledné (špatně se přenáší). Pomocí vykrajovátka vykrájejte různé tvary. Já jsem použila zajíčka, použít můžete i jiný tvar nebo jen těsto rozkrájet nožem.
Krekry vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Krekry můžete ještě posypat špetkou koření garam masala. Vložte do předehřáté trouby na střední rošt. Pečte na 175 stupňů 15-20 minut. Až budou krekry pěkně křupavé nebo okraje začnou hnědnout, můžete krekry vyndat.
Po vychladnutí uložte do krabičky.
Chia kolečka
Chia kolečka se hodí snad ke všemu. K polévce, salátu, s oblíbenou pomazánkou atd. Také ke ghítele, arašídovému máslu, namazané džemem nebo domácí nutelou. Je to skvělá náhrada za pečivo s vysokým obsahem vlákniny.
Těsto na chia kolečka:
- 80g vody
- 50g celozrnné špaldové mouky
- 50g tsampy
- 30g chia semínek
- ½ lžičky himalájské soli
Příprava:
Všechny suroviny smíchejte a vypracujte z nich těsto. Kdyby šlo špatně vyválet nebo bylo suché, přidejte trochu vody a znovu propracujte. Připravte si pomoučněný vál a vyválejte. Těsto vyválejte na takovou sílu, aby se vám krekry dobře přenášely na plech. Kulatým nebo jiným vykrajovátkem vykrájejte a pomocí nože přeneste na plech.
Krekry vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Vložte do předehřáté trouby na střední rošt. Pečte na 175 stupňů 15-20 minut. Až budou krekry pěkně křupavé nebo okraje začnou hnědnout, můžete krekry vyndat.
Po vychladnutí uložte do krabičky.
Křupavé trojúhelníčky
Slané krekry, které se hodí k sladkým i slaným pomazánkám. Tedy ke sladkému se budou hodit, pokud vynecháte sůl:-). Třeba s ghítelou nebo arašídovým máslem…vynikající. Krekry můžete ještě dokořenit, stačí do těsta přidat oblíbené koření (gyros, tzatziky, quesadilly, adžika…). Na tohle množství bych přidala tak 1/2 lžičky.
Těsto na křupavé trojuhelníčky:
- 75-80g vody
- 50g celozrnné špaldové mouky
- 50g tsampy
- ½ lžičky himalájské soli
Příprava:
Všechny suroviny smíchejte a vypracujte z nich těsto.
Kdyby se těsto drolilo nebo se s ním špatně pracovala, přidejte trochu vody. Připravte si pomoučněný vál a vyválejte. Těsto vyválejte docela tenké, ale zase ne průhledné (špatně se přenáší). Nožem rozkrájejte na trojúhelníčky (na velikosti nezáleží).
Krekry vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Vložte do předehřáté trouby na střední rošt. Pečte na 175 stupňů 15-20 minut. Až budou krekry pěkně křupavé nebo okraje začnou hnědnout, můžete krekry vyndat.
Po vychladnutí uložte do krabičky.
Garam masala čtverečky
Krekry s kořením garam masala. Toto koření se používá hlavně v indické kuchyni. Bez něj by se neobešlo mnoho receptů jako je například kuře tikka masala. Koření seženete v prodejnách se zdravou výživou, v obchodě Mark and Spencer anebo si ho jako já můžete vyrobit Recept na koření najdete tady: RECEPT
Těsto na garam masala čtverečky:
- 75-80g vody
- 50g celozrnné špaldové mouky
- 50g tsampy
- 1a ½ lžičky koření garam masala
- ½ lžičky himalájské soli
Příprava:
Všechny suroviny smíchejte a vypracujte z nich těsto. Připravte si pomoučněný vál a vyválejte. Těsto vyválejte docela tenké, ale zase ne průhledné (špatně se přenáší). Nožem rozkrájejte na čtverečky (na velikosti nezáleží).
Krekry vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem. Krekry můžete ještě posypat špetkou koření garam masala. Vložte do předehřáté trouby na střední rošt. Pečte na 175 stupňů 15-20 minut. Až budou krekry pěkně křupavé nebo okraje začnou hnědnout, můžete krekry vyndat.
Po vychladnutí uložte do krabičky.
Plastové dózy už používat nechci. Teď mám kovovou krabičku od Tierra Verde (web) a ještě pár z cukrové třtiny. Tuhle krabičku používám na svačiny do práce anebo na různé výlety. Je kovová, takže se jen tak nerozbije. Víko drží opravdu pevně díky úchytům po stranách. Nehrozí, že by se vám krabička v tašce nebo batohu otevřela a vše se vysypalo ven.
Krekry podávejte s pomazánkou nebo oblíbeným dipem:-) Dobrou chuť!
Poznámka: Těsto spotřebujte rovnou. Později by se mohlo začít drolit. Pokud se vám zdá, že je těsto suché, přidejte trochu vody, tím nic nezkazíte:-).
Skladování a trvanlivost: Krekry mají velice dlouhou trvanlivost. Není v nich nic, co by se mohlo zkazit. Skladujte je při pokojové teplotě mimo dosah vlhkosti